Društvo

Održane litije u više crnogorskih gradova

Vjernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve održali su večeras litije u nekoliko crnogorskih gradova, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Održane litije u više crnogorskih gradova
Portal AnalitikaIzvor

Mirne protestne šetnje vjernika i sveštenstva SPC održane su u Beranama, Nikšiću, Danilovgradu, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku, Herceg Novom...

berane-litije

Litija u Beranama je krenula od centra grada i kretala se ustaljenom trasom, Ulicom 29. novembra, pored zgrade policije, pa zatim ulicom Dušana Radevića i dalje prema naselju Dolac i manastiru Đurđevi stupovi.

pluzine-litija

Protestne šetnje se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

andrijevica-litija

U Plužinama je moleban služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, a nakon molebana, mještani su prošli ulicama varoši, noseći svijeće i ikone, a litiju su predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i iguman manastira Zagrađe. 

pljevlja

Poslije molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla Bjelopoljci su se uputili u mirnu protestnu šetnju do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

bijelo-polje

U Nikšiću je, nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, litiju centralnim gradskim ulicama u Nikšiću predvodio arhimandrit Danilo Ljubotinja iz Istre.

Protojerej Miodrag Todorović je vjernicima okupljenim na Trgu slobode rekao da se litijama moli za cio svijet, za mir i zajedništvo u Crnoj Gori.

”Zajedno smo i djeca bjelaša i zelenaša, četnika i partizana, i onih koji su bili na Golom otoku, i onih koji su ih tamo spremali. Ovdje u velikoj litiji smo svi jedno, i naša braća i komšije u plavim uniformama koji nam, kroz zaustavljanje saobraćaja, obezbjeđuju da mirno prođemo ulicama”, rekao je Todorović.

litija-niksic
Portal Analitika