Svijet

Senat oslobodio Trampa po obje tačke optužnice

Američki Senat je oslobodio predsjednika SAD Donalda Trampa po obje tačke optužnice - za zloupotrebu položaja i za opstrukciju Kongresa SAD. Za oslobađanje optužbi po prvoj tački glasala su 52 senatora, dok je njih 48 američkog predsjednika proglasilo krivim.
Tanjug, AP
Tanjug, AP
Portal AnalitikaIzvor

Da se Tramp oslobodi optužbi glasali su svi republikanski senatori osim Mita Romnija, dok su senatori iz Demokratske stranke podržali optužbu.

Za odluku o Trampovom opozivu bila je potrebna dvotrećinska većina od 67 glasova, što znači da je bilo potrebno da 20 republikanskih senatora podrži inicijativu Demokratske stranke, što je bila samo teoretska mogućnost.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer opisao je sinoć uoči glasanja, suđenje Donaldu Trampu kao "lažno". On je istakao da je to tijelo "sprovelo najnepošteniji, najmanje temeljito i najishitreniji proces impičmenta u istoriji zemlje", optužujući republikance da su ometali pravično suđenje.

"Presuda ovog kengurskog suda biće besmislena," dodao je Šumer.

Lider republikanske većine Mič Mekonel je u završnom govoru optužio demokrate da su podlegli "toksičnom iskušenju", vodeći "rat protiv same tradicije".

"Ovdje stvarno želite ići? Predsjednik u stvari nije predsjednik, a oslobađajuća presuda zapravo nije oslobađajuća presuda?" upitao je Mekonel demokrate.

Republikanski senator Mit Romni izjavio je da će glasati za optužbe protiv predsjednika Donalda Trampa koje se odnose na zloupotrebu položaja, što je u suprotnosti sa stavom ostalih njegovih kolega iz stranke. On je kazao da je Tramp "kriv zbog užasne zloupotrebe javnog povjerenja".

"Smatram da je pokušaj varanja na izborima, kako bi se održalo na vlasti, najnečuveniji mogući napad na ustav", rekao je Romni.

Dodao je da je predsjednik SAD "izvršio flagrantan napad na naša izborna prava, našu nacionalnu sigurnost i naše fundamentalne vrijednosti".

Portal Analitika