Muzika

70. SANREMO: Al Bano i Romina predstavili novi singl, Dileta blistala na sceni

Jubilarno, 70. izdanje festivala ,,Sanremo” počelo je sinoć. Obilježilo ga je gostovanje Al Bana i Romine Pauer u nastupu punom emocija i nostalgije.
70. SANREMO: Al Bano i Romina predstavili novi singl, Dileta blistala na sceni
Izvor

Zapjevali su nakon 33 godine na sceni ,,Teatra Ariston”. Nastup su počeli pjesmom ,,Nostalgia”. Potom su raspjevali publiku, a na noge sve do jednog u veličanstvenom prizoru podigli numerom ,,Felicita”.

Premijerno su za kraj, nakon 25 godina izdavačke pauze, predstavili singl ,,Raccogli l'attimo”, koji će biti dostupan na digitalnim platformama sjutra, a s kojim je trebalo da se takmiče na ovogodišnjem ,,Sanremu”. ,,Raccogli l'attimo” naziv je i njihovog novog albuma koji će biti u prodaji od 7. februara. Izlazak roditelja na scenu najavila je Romina Karizi.

Ticiano Fero razgalio je publiku omažom Domeniku Modunju u numeri ,,Nel blu dipinto di blu” i Miji Martini u pjesmi ,,Almeno tu nell'universo”. Nije izostala ni njegova numera ,,Accetto miracoli”.

al-bano-romina-1200-1

Džesika Notaro, pjevačica kojoj je bivši momak posuo kisjelinu u lice i Antonio Mađo, pobjednik ,,Sanrema” 2013. godine, u kategoriji Mlade nade, otpjevali su numeru koju je napisao Ermal Meta, a zove se ,,La Faccia e il Cuore”. Bio je to odgovor za nasilje nad ženama.

Bila je tu i ekipa filma ,,Gli anni più belli” Gabrielea Mućina, Pjerfrančesko Favino, Kim Rosi Stjuart, Klaudio Santamarija, Mikaela Ramacoti i Ema Marone. Oni su zapjevali pjesmu ,,E tu come stai”. Kasnije je Marone otpjevala medli hitova i zadnji singl ,,Stupida allegria”.

Video-poruku trebalo je da pošalje jedan od osnivača kultnog britanskog sastava ,,Pink Floyd” Rodžer Voters, ali, zbog vremena i preostalih nastupa, javnost je nije čula. Odluku su iz RAI donijeli u posljednjem trenutku.

U takmičarskom dijelu nastupilo je 12 od 24 izvođača iz kategorije Šampioni i četiri iz kategorije Mlade nade.

Prvo su, u duelima, nastupili Mladi. Tekla je izašla kao pobjednica iz duela sa Eudženiom i ona će u petak u polufinalu Mladih pjevati numeru ,,8 Marzo”. Eudženio se predstavio numerom ,,Tsunami”.

5029032-0735-sanremo-2020-look-prima-serata-diretta-outfit-pagelle-diletta-leotta-rula-jebreal-irene-grandi-elodie

U drugom duelu pobjednik je bio Leo Gasman i on će pjesmu ,,Via bene cosi’” pjevati u polufinalu u petak. Njegov rival u duelu Fadi otpjevao je numeru ,,Due Noi”. Podsjećamo, iz polufinala Mladih dvoje prolazi u finale koje će biti završne večeri, 8. februara, kada će biti izabran izvođač koji će predstavljati Italiju na ovogodišnjoj ,,Pjesmi Evrovizije”.

Nakon njih vrijeme je bilo da se predstave i Šampioni. Ovaj takmičarski dio otvorila je Irene Grandi sa pjesmom ,,Finalmente io”. Uslijedili su nastupi Marka Mazinija sa numerom ,,Il confronto”, Rite Pavone sa ,,Niente (resilienza 74)”, Akila Laura sa ,,Me ne frego”, Diodata sa ,,Fai rumore”, grupe ,,Le Vibrazioni” sa ,,Dov'è”, Anastazija sa ,,Rosso di rabbia”, Elodi sa ,,Andromeda”, Bugo e Morgan sa ,,Sincero”, Alberta Ursa sa ,,Il sole a est”, Rikija sa ,,Lo sappiamo entrambi” i Rafaela Gvalacija sa pjesmom ,,Carioca”.

Voditelji su bili od ove godine umjetnički direktor Festivala Amadeus, Fjorelo, Dileta Leota i Rula Džebreal. Džebreal je svojom porukom protiv nasilja nad ženama zavrijedila od publike ustajanje uz gromoglasan aplauz. Neke dame u publici je i rasplakala.

– U 80 odsto slučajeva izvršilac ovog krivičnog djela ne kuca na vrata, jer ima ključeve od kuće. Moja majka oduzela je sebi život. U djetinjstvu je trpjela nasilje. Vi niste krive. Moguće je naći prave riječi, govoriti o ljubavi, pronaći lijek. Ovo je trenutak u kojem ove riječi ne treba samo pjevati već živjeti svaki dan. Zbog toga moramo slati poruke sa svake bine, iako nam kažu da to nije prikladno. Postala sam žena kakva sam danas zahvaljujući majci i kćerki koja sjedi među vama večeras. Odabrala sam da ove noći slavim muziku i žene. Sjutra se zapitajte kako su žene bile obučene večeras na ,,Sanremu”. Nikada ne pitajte silovanu ženu kako je bila obučena te noći. Nikada je više ne pitajte. Moja majka plašila se tog pitanja, kao što ga se boje mnoge druge. Ne želimo više da se plašimo, ne želimo da budemo žrtve. To dugujemo kćerkama, to dugujemo sebi. Niko ne može priuštiti sebi pravo da sanja o bajci. Mi žene želimo da budemo slobodne, u prostoru i vremenu. Mi želimo da budemo muzika – rekla je Džebreal, citirajući u govoru i italijanske pjesme ,,La Cura” i ,,La donna cannone” koje su muškarci pisali za žene.

fest

Takođe, emotivan dio večeri bila je poruka gluvonijemih koje je cijela publika u ,,Teatru Ariston”, na zahtjev Amadeusa, pozdravila onako kako su i oni pozdravili njih – specifičnim, prelijepim mahanjem.

Večeras, druge večeri Festivala gosti su Cukero, Điđi D’Alesio, ,,Ricchi E Poveri”, Fjorelo i Ticiano Fero. U kategoriji Mladih zapjevaće Fazma, Mateo Faustini, Gabriela Martineli i Lula i Marko Sentieri, a u kategoriji Šampiona Đordana Anđi, Frančesko Gabani, Paolo Janači, Džunior Kali, Eletra Lamborgini, Levante, Enriko Niđoti, Pjero Pelu, ,,Pinguini Tattici Nucleari”, Rankore, Toska i Mikele Zarilo.

SKANDAL

Nije moglo proteći 70. izdanje ,,Sanrema” bez skandala. Političari, uredništvo RAI-a i oblast Ligurija tražili su diskvalifikaciju repera Džuniora Kalija iz takmičenja, a sve to zbog pjesme iz 2017. godine pod nazivom ,,Strega” koja je, po njima, seksistička i mizogena. Umjetnički direktor ,,Sanrema” Amadeus odbio je da to učini.
Kali je objasnio da rep muzika predstavlja sirovu realnost kao da je film.

– Žao mi je ako sam ikoga povrijedio. To mi nije bila namjera. Najvažnija stvar koju mi je muzika podarila jeste nada. Spasila mi je život u vremenu kada sam imao mnogo problema. Samo želim da donesem muziku na binu ,,Sanrema”. Zato sam Amadeusu predložio pjesmu koja nema takve slike i takav tekst, koja neće imati riječ ,,eksplicitno” pored sebe. Nasilje nad ženama u svim oblicima za mene je nepodnošljivo. Ja sam dječak, muškarac koji poštuje, ne samo žene, već sve ljude. Majka Flora je najvažnija žena u mom životu i već neko vrijeme Valentina je kraj mene – mi smo partneri, prijatelji, volimo i poštujemo jedno drugo. Ovo je moj život i nadam se da će ovo biti moj ,,Sanremo” – rekao je Kali.

italy-sanremo-2020-night-1-result

Legendarna pjevačica Loredana Berte uputila je apel novinarima da ne uzimaju u razmatranje Kalija kada budu glasali za Nagradu kritičara. Ovo priznanje dodjeljuje se od 1982. godine na ,,Sanremu” izvođaču za pozitivizam i kvalitet. Ime je dobila po Miji Martini, sestri Loredane Berte,

– Molim novinare da izuzmu svakog umjetnika koji kroz pjesme promoviše fizičko i verbalno nasilje nad ženama i mizoginiju (mržnju prema ženama). Sestra je bila žrtva verbalnog nasilja godinama i mislim da nikada ne bi željela da se njeno ime poistovjećuje sa određenim subjektima koji bi trebalo da budu diskvalifikovani zbog promovisanja nasilja nad ženama i loše poruke koja će stići do veoma mladih ljudi. Hvala – kazala je Berte.

Portal Analitika