Društvo

SUBNOR: Litije „osma ofanziva“ u cilju rušenja Crne Gore

„Učesnicima litija i molebni  savjetujemo da, kad konačno shvate da im je zaludu trud oko rušenja Crne Gore – da ne podlegnu gnjevu i pribjegnu nasilju“, kazali su iz SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.
SUBNOR: Litije „osma ofanziva“ u cilju rušenja Crne Gore
Izvor

U saopštenju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore povodom litija Srpske pravoslavne crkve koje se održavaju u više crnogorskih gradova ističe se da je „svima je jasno da nije riječ o vjerskoj već o političkoj manifestaciji“.

„Poslije višeneđeljnih litija i molebni, povorki širom Crne Gore, vatrenih govora, zaklinjanja da će svetinje braniti svojim životom, ikonografija, brojnog prisustva sveštenih lica i građana, uloge medija i izvanjaca, isturanja velikosrpskih nacionalista – svima je jasno da nije riječ o vjerskoj već o političkoj manifestaciji, zapravo, želji da se “Osmom ofanzivom” sruši država Crna Gora, njen politički sistem i državni vrh“, stoji u saopštenju.

Takođe, kao jedan od motiva navode i taj da se Crna Gora “obnovi” na svetosavlju i pravoslavlju u kojoj bi vlast i institucije obrazovanja, kulture i dr. bile u rukama Srpske pravoslavne crkve čime bi, kako su kazali, Crna Gora bila despotovina, daleko od civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta.

Crna Gora bi, dodaju oni, bila država bez Crnogoraca, najvjerovatnije i bez manjinskih naroda i manjina.

„Mi, sljedbenici i nastavljači tekovina slavne NOB-a i socijalističke revolucije znamo  da će i ovaj kleronacionalistički i klerofašistički projekat rušenja Crne Gore doživjeti sudbinu pređašnjih, pogotovu što je Crna Gora danas demokratski mnogo jača, a protivnici i neprijatelji mnogo slabiji“, naglasili su iz SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.  

Oni su poručili kako je ta i takva Crna Gora njihova svetinja i da su nju spremni da brane. Za to, kako kažu, imaju i znanja i snage.

„Jaki smo jer su jake  ideje koje nas vode. Jača je naša vjera  u prosperitet Crne Gore nego učesnika i predvodnika litije u Boga“, istakli su u saopštenju.

Podsjećajući na riječi Svetog Petra Cetinjskog: “Đe velika zvona zvone, tu se malo Bogu mole”, iz SUBNOR-a i antifašista Crne Gore savjetuju učesnicima litija i molebni da, kad konačno shvate da im je zaludu trud oko rušenja Crne Gore – da ne podlegnu gnjevu i pribjegnu nasilju.

„Tim prije što će se brzo uvjeriti da su bili zavedeni, da su “odbranom svetinja” branili nelegalno stečenu imovinu, neplaćanja poreza, biznis, zemljište, turističko-ugostiteljske objekte, a ne manastire i crkve, materijalno, a ne duhovno dobro.

Da li su se zapitali šta bi bilo da i većinski dio žitelja građanske Crne Gore koji baštine sve ono što je ova država u svojoj viševjekovnog, bogatoj slobodarskoj  istoriji mukom stekla i odbranila, pa i svetinje koje  smatrataju svojima, izađu na ulice?“, navodi se u saopštenju.

Iz SUBNOR-a i antifašista Crne Gore su poručili Srpskoj pravoslavnoj crkvi da zaštitu svojih prava, ako smatraju da su im ugrožena, traže institucionalnim putem, kako to, prema njihovim riječima, radi čitav civilizovani svijet, a ne okupljanjem na ulicama.

„Vama je dobro poznato da je u odnosu vlasti i državnih institucija prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori  bilo dosta popuštanja koje debelo koristite. To je rezultiralo i nekim pogrešnim odlukama.

Sigurni smo da se ovoga puta greške neće ponoviti, te da  će primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti  sve doći na svoje mjesto. U interesu Crne Gore i njenih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika