Politika

Knežević: Crna Gora nije ugrožena od DF-a, SPC i Srbije, već od Đukanovića

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, saopštio je danas da Crna Gora nije ugrožena od DF-a, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Srbije, već od predsjednika države Mila Đukanovića i oligarhije na vlasti.
Foto: Skrinšot
Foto: Skrinšot
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući sinoćnji intervju Đukanovića za RTCG, Knežević je kazao da poruke predsjednika Crne Gore najbolje govore o „sindromu odlazećeg južnoameričkog diktatora”.

„Dobili smo novi narativ da je ponovo ugrožena nezavisnost Crne Gore i da su se DF-u pridružili SPC, Srbija i nezavisni mediji. Poslao je poruku – ʼspreman sam za razgovor, ali da ne promijenimo moje početne pozicijeʼ. Poslao je i jasnu poruku Srbima u Crnoj Gori, da nas može zadestiti scenario iz Krajine, za koji je rekao ʼda još uvijek ne razmišljamo tomeʼ. Niko nije reagovao i pozvao ga da objasni svoje formulacije i navode. Nezavisnost Crne Gore nije ugrožena ni od DF-a, ni od SPC, ni od Srbije. Nemamo namjeru da mijenjamo državno-pravni status Crne Gore. Država je ugoržena od Đukanovića i oligarhije na vlasti”, rekao je Knežević na konferenciji za medije.

On je naveo da se Đukanović na RTCG-u 30 minuta bavio odlaskom lidera DF-a u Beograd, kod patrijarha SPC Irineja, avionom Vlade Srbije.

„A da je sinoć bilo novinara, trebalo da je ga pitaju kojim avionom je otišao u Majami. On se nalazi začauren u sindromu odlazećeg diktatora”, smatra Knežević.

Upitan očekuje li dijalog Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i Vlade o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, poslanik DF-a je odgovorio da je nakon sinoćne poruke Đukanovića, da će mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije morati da dođe na razgovor, svakome u Crnoj Gori jasno da je dijalog sa Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem gotovo nemoguć.

„Podržavamo stav mitropolita crnogorsko-primorskog, SPC i Sinoda SPC, da oni neće pregovarati s Vladom ako ne dođe do povlačenja zakona. Tek nakon povlačenja, moguće je da se uspostavi neki dijalog i za zakon i za temeljni ugovor”, poručio je Knežević.

Njegov kolega iz DF-a, Milutin Đukanović, izjavio je da je Đukanović sinoć iznio „bezočnu laž” kad je kazao da kvadratni metar poslovnog prostora u Srpskoj kući u Podgorici plaćen preko 10.000 eura. On je novinarima podijelio fakture iz kojih se, kako tvrdi, vidi da je kvadrat koštao „malo preko 2.000 eura s PDV-om, a bez njega ispod 2.000”.

„Osnivači, njih 28, nemaju mogućnost da raspolažu djelićem te imovine; samo smo formalno osnivači. Ako Srpska kuća, ne daj Bože, prestane da funkcioniše, imovina bi se vratila Vladi Srbije”, pojasnio je Đukanović.

„Katnić iz Srbije dobio dokument koji obara presudu za ʼdržavni udarʼ”

Knežević je na konferenciji za medije saopštio i da je DF od „patriotskih struktura u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT)”, dobio informaciju da je prije nekoliko nedjelja u SDT stigao zvaničan dokument iz Srbije koji obara presudu i u potpunosti oslobađa krivice osuđene srpske i crnogorske državljane u slučaju „državni udar”. On tvrdi da glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, krije taj dokument.

„Tražimo od v.d. vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, da sazove sjednicu Tužilačkog savjeta i da pozove Katnića da pred Savjetom i javnošću obznani kakav je to dokument dobio od zvaničnih organa Srbije. Đukanović je juče saopštio da su dokazi o ʼdržavnom udaruʼ stigli iz Srbije. Zato pozivamo pravosuđe da se izjasni da li će ovaj krucijalni dokaz i krunski dokument vezan za postupak vođen pred Višim sudom uvrstiti u spisak predmeta, kako bi vijeće Apelacionog suda apel moglo da otvori glavni pretres i raspravlja o njemu”, rekao je Knežević dodajući da će DF, ako Katnić ne objavi dokument, zatražiti informacije o njemu od nadležnih organa Srbije putem međunarodne pravne pomoći.

Portal Analitika