Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Krivične prijave protiv činovnika, porasla naplata taksi, milionske kazne, katanac na 343 objekta…

Krivične prijave protiv činovnika, porasla naplata taksi, milionske kazne, katanac na 343 objekta…

Uprava policije je, tokom prošle godine, podnijela osam krivičnih prijava protiv osam službenika Uprave za šume zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi. Poreska uprava je izrekla milionske kazne i privremeno zatvorila 343 objekta...
Krivične prijave protiv činovnika, porasla naplata taksi, milionske kazne, katanac na 343 objekta…
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore objavila je Izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije u kome je navela učinjeno u borbi protiv zakidača državne kase. U nastavku, Portal Analitika daje pregled dijela aktivnosti kao i mjera na suzbijanju šverca...

PORASLA NAPLATA BORAVIŠNE TAKSE

Najvidljiviji napredak je svakako u naplati boravišne takse, gdje je naplaćeno rekordnih 9,5 miliona eura, čime je nastavljen trend da je naplata boravišne takse u kontinuitetu bolja za oko 20%.

"Zaključno sa 12. decembrom 2019. godine ukupno je naplaćeno gotovo 9,5 miliona eura ili 1,57 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine", navodi se u Izvještaju Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno Nacionalne turističke organizacije.

turisti-cetinjeEvidentiran je i značajan rast gostiju i noćenja u kolektivnom smještaju. I tako je prema poslednjim podacima koje je objavio MONSTAT, za 10 mjeseci ukupno boravilo 1.196.148 turista koji su ostvarili preko 4,5 miliona noćenja.

To je preko 190.000 gostiju više i preko 435.000 noćenja više nego u istom periodu prošle godine, a za 120.000 turista i oko 300.000 noćenja bolji rezultat nego cijele prošle godine.

Zbirni podaci za kolektivan i privatan smještaj u prvih devet mjeseci pokazuju da je evidentirano 2.367.64 turista koji su ostvarili 13.355.852 noćenja, što su takođe rekordni rezultati.

SUZBIJANJE  KRAĐE U ŠUMARSTVU

Državni organi su preduzeli žestoke mjere za suzbijanje nelegalne sječe šume. S tim u vezi, policija, nadležnim tužilaštvima, podnijela osam krivičnih prijava protiv osam službenika Uprave za šume zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi.

Takođe, za izvještajni period, šumarska inspekcija izvršila je ukupno 1.526 inspekcijska nadzora, od čega u oblasti šumarstva 1.301 nadzor i u oblasti lovstva 225 nadzora i utvrdila 356 nepravilnosti u oblasti šumarstva i 34 u oblasti lovstva.

Za utvrđene prekršaje izdato je 112 prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 58.530 eura. Šumarska inspekcija u izvještajnom periodu izdala je devet potvrda o privremeno oduzetim drvnim sortimentima u količini od 160,60 m3 drvne mase četinara i lišćara.

2403sjecasuma

Uprava policije je nadležnim tužilaštvima podnijela osam krivičnih prijava protiv osam službenih lica Uprave za šume zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi član 417

"Takođe u periodu 01.01.2019 godine do 01.12.2019 godine nadležnim tužilaštvima od strane Uprave policije podnijela 26 krivičnih prijava protiv 31 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela šumska krađa iz člana 324 KZCG", navodi se u Izvještaju.

RAD "NA CRNO"

Inspekcija rada je u izvještajnom periodu zatekla u radu „na crno“ 176 lica, od kojih 75 crnogorskih državljana i 101 stranac.

Nakon preduzetih mjera od strane Inspekcije rada u zakonit radni odnos uvedeno je 68 lica, od kojih 48 crnogorskih državljana i 20 stranaca.

Treba napomenuti da se jedan broj zatečenih stranaca nije mogao uvesti u zakonit radni odnos, jer su preduzete mjere na otkazu njihovog boravka u Crnoj Gori od strane inspektora za strance.

17inspektoriTakođe, jedan broj crnogorskih državljana nije uveden u zakonit radni odnos, jer su dali izjavu da više neće raditi kod tog poslodavca. Kako je ugovor o radu dvostrani pravni akt, koji se zaključuje saglasnošću volja poslodavca i zaposlenog, to se u tim slučajevima nijesu mogli postići efekti regulisanja zakonitog radnog odnosa za zatečena lica.

"Naravno, u svim slučajevima su izrečene sankcije poslodavcu zbog nezakonitog radnog angažovanja, kako crnogorskih državljana, tako i stranaca", kaže se u Izvještaju.

PORESKA UPRAVA IZREKLA MILIONSKE KAZNE

U izvještajnom periodu vršene su djelimične kontrole u dijelu opšte poreske registracije, evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa kao i uzimanje periodičnih izvještaja presjeka stanja sa PRK.

Takođe, Poreska uprava je vršila provjere uplate pazara, prijavljivanja zaposlenih radnika, blagovremeno podnošenje poreskih prijava i plaćanje obaveza.

"Poreski inspektori izvršili su 16.591 djelimičnu kontrolu, izrekli 1.121 prekršajni nalog u ukupnom iznosu novčane kazne od 1.863.078 eura, dok su u 343 slučaja preduzete privremene mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

UPRAVA CARINA

Iz Uprave carina su taksativno navedene i buduće mjere na svođenju sive ekonomije na najmanju moguću mjeru.

Uprava carina je, između ostalog, predložila pojačanu kontrolu prijavljene vrijednosti i porijekla robe, provjerom dokumentacije priložene uz deklaraciju, kao i pregledom robe u postupku.

porezNajavila je i pojačanu kontrolu akciznih obveznika i prometa akciznih proizvoda, sa posebnim akcentom na kontrolu prometa cigareta i mineralnih ulja.

“Što podrazumijeva intenziviran pregled robe i dokumentacije od strane službenika na prijemu dokumenata, kontrole skladišta u kojima je smještena akcizna roba, naknadna kontrola kod privrednih subjekata,učešće u zajedničkim kontrolama sa PU. Ove aktivnosti će omogućiti otkrivanje sumnjive, neispravne i nepotpune dokumentacije,otkrivanje slučajeva uzimanja robe ispod carinskog nadzora bez odobrenja carinarnice i uspostavljanje efikasnog sistema za praćenje kanala prodaje akciznih proizvoda, te i otkrivanje prekršaja”, dodaje se u Izvještaju

Iz Uprave carina je najavljena žestoka kontrolu prometa kafe.

“I to kontrolom dokumenata na prijemu u CI, kontrolom poreskih skladišta, kontrolom obračuna poreza-poreskih prijava,kontrolom kod uvoznika i proizvođača. Ovim kontrolama obezbjeđuje se pravilan obračun poreza na kafu u svim fazama”, poručuje se u Izvještaju.

Podsjetimo, iz Uprave policije je davno najavjeno formiranje specijalizovanih zajedničkih istražnih timova u cilju vršenja kontrola kod većih poreskih obveznika.

Izvještaj je napravljen sredinom januara, a objavljen je krajem januara.

Portal Analitika