Društvo

In4s uvrijedio Kuče, Drobnjake, Pivljane, Vasojeviće... pretke im proglasio pokornim kmetovima

Portal IN4S je 1. februara kritikovao moj tekst koji sam objavio na Analitici 29. januara pod naslovom "Trobojka simbolizuje pokornost turskom sultanu, s tom zastavom su dočekani fašisti."
 In4s uvrijedio Kuče, Drobnjake, Pivljane, Vasojeviće... pretke im proglasio pokornim kmetovima
Portal AnalitikaIzvor

Tekst portala IN4s, čiji je glavni urednik Gojko Raičević, je potpisan vjerovatno pod pseudonimom, jer lik koji je potpisao tekst, kao novinar vjerovatno ne postoji, pitao sam par osoba ko je dotični koji je potpisao taj tekst, rekli su mi da ne znaju.

DEMANTI

 Demanti onoga što sam ja u tekstu od 29. januara 2020. naveo je urađen na IN4S-ovski način, na način redakcije čiji se kolumnisti javno rugaju bibliotekama tj knjigama, u redakciji IN4S su zapanjeni kad neko čita najdostupnije knjige; aludirajući na knjigu Vuka Karadžića oni su svojevremeno o meni pisali "gdje nalazi te knjige, koje mi ne možemo naći". Kako mogu naći knjige ljudi koji knjige ne čitaju?! Odnos redakcije IN4S-a prema knjigama i čitanju sam 26. X 2019. opisao u tekstu "Raičević Ćosoviću: Vi ste izuzetno pismeni, najangažovaniji i najozbiljniji ste crnogorski istoričar"

1-naslovnaA i nije previše inteligentno s moje strane očekivati da redakcija IN4S-a čita knjige, kad za sve ima tumačenja Srpske crkve. Zar dogmu da narušava, zar čitanjem da sebe dovedu u neke nedoumice? Što će ti knjige kad imaš popove Srpske crkve??

U tekstu o trobojci koji sam objavio 29. januara 2019, naveo sam:

- pisanje velikosrpskog istoričara dr Radoša Ljušića iz knjige "Kneževina Srbija 1830-1839"

- citirao sam iz dokumenta iz 15. vijeka koji je objavljen u knjizi "Sazdanje Cetinja"

- citirao sam dokument iz 17. vijeka, iz knjige koju je objavio Ferdinando Ongania u 19. vijeku - kod nas CID prije 22 godine

- dao sam link prema galeriji fotografija koju je objavio portal Montenegrina, na fotografijama se mogu viđeti crnogorske zastave iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata

- dao tri linka prema fotografijama i video zapisima koje su uradili Talijani na Cetinju 1941. godine

- dao sam i link prema video zapisu na kom se vidi kako danas posrbljeni Crnogorci iskazuju mržnju prema zastavi svojih predaka, jer ih predvode srpski popovi.

Dakle, sve sam tvrdnje potkrijepio, ili kredibilnim izvorima ili sam citirao istoričare koji su u samom srpstvu cijenjeni - kao što je Radoš Ljušić. I to je jedini ozbiljan način na koji se piše neki dokumentarni tekst i iznose neke tvrdnje, tvrdnje moraju biti potkrijepljenje, a ako nijesu potkrijepljene, onda je to fikcija/beletristika.

2-smrt-smail-ageA čime je IN4S, obrazložio kritiku koju mi je uputio? Pa ničim, naravno! Niti jedan jedini citat nekog istoričara, niti jedan istorijski izvor kao odgovor meni IN4S nije pružio. Kritikujući me, IN4S se pozvao na - NIŠTA. Jedini link koji je IN4S dao, je link prema mom originalnom tekstu, i to lijepo govori da su jedino to smatrali za istinito i vjerodostojno od svega što su nabrčkali.

PROPAGANDA

Tuđemilska bitka nije bila oslobodilačka?! U pisaniji od 1. II 2020. koju su naslovili "Izmišljotine "publiciste" Miroslava: Ćosović o bataljonima i porijeklu trobojke" portal IN4S je uvrijedio i neka naša plemena kao što su Kuči, Drobnjaci, Uskoci, Pivljani, Vasojevići... (napomena: plemena ne postoje kod Srba, niti su ikada postojala, nema ih u Mačvi, Šumadiji, na Kosovu...)

Ja sam 29. januara objavio: "Crnogorski identitet je izgrađen tokom vjekova kroz oružanu borbu naših predaka za oslobođenje, od - Grka/Vizantinaca, Srba despota Đurđa Brankovića, Osmanlija, Francuza, Austrijanaca i od fašista u II svjetskom ratu. U svim tim borbama u kojima su Crnogorci znoj i krv prosipali i glave gubili, trobojke niđe nije bilo."

IN4S je to prokomentarisao, neznalački (što je razumljivo, ništa ne čitaju) i jeftino, kafanski:

"Pojednostavljeno tumačenje istorije. Neka nađe jedan dokument u kome se srednjovjekovni sukobi nazivaju oslobođenjem."

Tuđemilska bitka naših predaka protiv Grka 1042. godine, nije bila bitka za oslobođenje? Da li IN4S smatra da su Grci imali pravo da vladaju ovim narodom - do danas?

Zaista, najlakša je stvar na svijetu izreći propagandnu trućariju, ne zahtijeva nikakvo razmišljanje, a cilj je da trućarija/glupost bar na 1 sec umiri svoje davno obmanuto čitalaštvo.

Zatim je IN4S nastavio: "Plus, trobojku je, u Drugom svjetskom ratu, koristio NOP – KPJ. Da li i oni važe za fašiste?"

Pod kojom su se trobojkom crnogorski partizani borili? Pokažite fotografije iz II svjetskog rata? Za koju su se državu crnogorski partizani borili, znate li?

RUGANJE

Kako se IN4S narugao Kučima, Drobnjacima, Uskocima, Pivljanima...: Potom je IN4S, fanatično predan zadatku za koji je plaćen od države Srbije - da ujednači kmetsku srpsku i slobodarsku crnogorsku istoriju, uvrijedio mnoga plemena u Crnoj Gori, proglasio je većinu stanovništva Crne Gore za istorijske kmetove - ljude koji nijesu imali pravo da nose oružje:

zastavasfr"U Crnoj Gori, nadalje, većinu stanovništva čine potomci onih koji su veći dio osmanlijskog prisustva proveli kao podanici toga carstva – da li ih to čini manje vrijednima ili njihova povijest ne postoji sve dok se ne prisajedine Crnoj Gori. . . Šta ćemo sa stanovništvom čiju je teritoriju Crna Gora pripajala od 1858. do 1913. godine? Oni jesu bili kmetovi, pa je pitanje: da li to znači da oni nijesu Crnogorci – u tom slučaju je Crna Gora izvršila okupaciju njihove zemlje – ili da Ćosovićeva tvrdnja o Crnogorcima nije tačna?"

IN4S ovđe aludira na stari štos Srpske crkve koji kaže da su Crnogorci samo iz Stare Crne Gore, a većina stanovništva danas su: Primorci, Brđani, Drobnjaci, Banjani, Pivljani...

Na Berlinskom kongresu 1878. Crnoj Gori su pripojeni, citiram: "Odlukom velikih sila Crna Gora je dobila dio primorja od rijeke Željeznice do zaliva Kruči, tj grad Bar sa širom okolinom, plemenske oblasti Pive, Drobnjaka, Banjana, Jezera, Šaranaca, dio Vasojevića i manji dio Kuča i Uskoka, te gradove Podgoricu, Nikšić, Spuž, Žabljak Crnojevića, Kolašin, Plav i Gusinje s područjima koja im gravitiraju." (Istorijski leksikon Crne Gore, autori Živko Andrijašević, Šerbo Rastoder i drugi, Podgorica, 2006, str 114)

Prvo želim da kažem, ne mislim da je neko kome su preci bili zavisni seljaci (tj kmetovi), manje vrijedan od onoga kome su preci bili slobodni ljudi. Ja sam prije svega meritokrata, meritokratija je sastavni dio demokratije, a aristokratsko uređenje države prezirem i mislim da je to jedno od najgorih mogućih uređenja države. Ovđe je jednostavno riječ o tome da se IN4S ruga mnogim crnogorskim plemenima,  njih je IN4S - jer je plaćen od države Srbije, proglasio za istorijski neslobodne kmetove. IN4S falsifikuje istoriju mnogih crnogorskih plemena, obezvrjeđuje slobodarska pregnuća mnogih naših plemena.

Dakle, IN4S je Kuče, Drobnjake, Pivljane, Banjane, Uskoke... proglasio za zavisne seljake, vjekovne turske kmetove. Izgleda da su se zaludu Kuči vjekovima borili protiv Turaka, u 17. vijeku nije bilo plemena (plemena kod Srba ne postoje), koje se tako junački borilo protiv Turaka, na Malom Orljevu Kuči su 20. marta 1688. ubili 1500 Turaka. U 18. vijeku su u događaju koji je poznat kao Prva pohara Kuča teško stradali zbog otpora koji su pružali Turcima. Cijelo pleme Kuči se borilo na Fundini 1876. godine, u jednoj od najvećih pobjeda Crnogoraca u istoriji...

Ništa im to IN4S ne broji, prema sudu ovog propagandnog glasila, Kuči vjekovima nijesu nosili oružje, obrađivali su zemlju za Turke.

Takođe, IN4S se posprdao sa Drobnjacima, Uskocima, Pivljanima, Banjanima... Evo primjera.

Petog oktobra 1840. godine - Drobnjaci, Uskoci, Moračani... su imali veliku bitku protiv vojske Smail-age Čengića, samom Smail-agi odśekli su glavu, a u turskim represalijama koje su kasnije uslijedile, teško su stradali. Kako su uspjeli da poraze vojsku Smail-age i njega samog usmrte, ako IN4S tvrdi da su bili kmetovi koji nijesu imali oružje?

No, u novoj istoriji, kad oni koji finansiraju IN4S dođu na vlast, ta bitka će biti zabranjena za izučavanje, jer se istorija Srba i crnogorskih plemena mora ujednačiti, ako Srbi nijesu imali istoriju 400 godina, neće je ni Plemena imati, to je, po svemu sudeći, stav portala IN4S!

2311bajoPOCETNABAJO PIVLJANIN

Je li i Bajo Pivljanin koji je, braneći Cetinje, poginuo na Vrtijeljci 7. maja 1688. godine, bio kmet? IN4S je već ustvrdio da jeste!

Što je sa Paštrovićima i Grbljanima, jesu li i oni bili kmetovi, bez oružja? S obzirom da i Paštrovići, Grbljani, Rišnjani, stanovnici hercegnovskog zaleđa i ostali Bokelji zajedno sa plemenima koja je IN4S otvoreno uvrijedio, čine većinu stanovništva Crne Gore u odnosu na ljude iz Stare Crne Gore, da li je IN4S i njih pribrojao u neslobodne ljude, ljude koji nijesu imali pravo da nose oružje?

 

Portal Analitika