Društvo

Zjedničkim aktivnostima doprinijeti pronalaženju nestalih u sukobima 1990-ih

U organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), predstavnici zemalja zapadnog Balkana usaglasili su korake koje će preduzeti u procesu pronalaženja nestalih u sukobima tokom 1990-ih.
Zjedničkim aktivnostima doprinijeti pronalaženju nestalih u sukobima 1990-ih
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku održanom u Prištini, 30. januara 2020. godine Grupe za nestala lica (GNL), tj. predstavnika institucija nadležnih za rješavanje pitanja nestalih u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu i u Srbiji donijete su ključne odluke o zajedničkim aktivnostima u 2020. godini, koje će doprinijeti pronalaženju i identifikaciji nestalih u sukobima 1990-ih za kojima se još uvijek traga.

Odluke koje je GNL donijela u Prištini, uključuju sljedeće:

- održati niz bilateralnih sastanaka kako bi se odredili prioritetni zajednički izviđaji i iskopavanja potencijalnih lokacija masovnih grobnica tokom 2020. godine;

- članovi GNL-a će sarađivati s ICMP-om na forenzičkim pregledima i uzimanju bioloških uzoraka NN (neidentifikovanih) slučajeva posmrtnih ostataka kako bi omogućili analizu DNK u svrhu identifikacije nestalih lica;

- GNL će zajednički obilježiti Međunarodni dan nestalih 2020. godine i objaviti zajednički apel za informacije o mogućim lokacijama masovnih grobnica i porodicama nestalih za ustupanje referentnih genetičkih uzoraka;

- članovi GNL-a iz Crne Gore, Kosova i Srbije složili su se da će, uz ICMP-ovu podršku, održati trilateralni sastanak kako bi učvrstili saradnju na omogućavanju pokretanja online Regionalne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, pozdravio je rezultate sastanka i naglasio da ovi usaglašeni koraci će pomoći da se unaprijedi rad na identifikaciji osoba za kojima se još uvijek traga i u konačnom pomoći da se ublaži neizvjesnost u kojoj žive porodice.

Takođe istakao je da regionalna saradnja – uz ICMP-ovu podršku – omogućila pronalaženje i identifikaciju više od 70 procenata od 40.000 lica nestalih u sukobima i da bi se riješili preostali slučajevi neophodna je regionalna saradnja, što znači da su napori GNL-a od ključnog značaja.

„ICMP podržava regionalnu saradnju gradeći političke okvire za međuvladinu koordinaciju, poboljšanje pristupa podacima o nestalim licima preko i unutar granica, kako bi osnažili udruženja porodica nestalih da zagovaraju svoja prava na regionalnom nivou. ICMP pruža podršku i prilikom zajedničkih iskopavanja i omogućuje testiranje DNK i provjeru podudarnosti u svojim laboratorijima“, kazao je Holliday.

Na sastanku su članovi GNL-a razgovarali i o sprovođenju Okvirnog plana koji je potpisan u novembru 2018. godine u Hagu. Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Darka Džabasan, sekretarka Komisije i Milena Šćekić, članica Komisije

Sastanak u Prištini je dio dvogodišnjeg projekta koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo, a sprovodi ICMP s ciljem jačanja regionalne saradnje na rješavanju slučajeva lica nestalih u sukobima tokom 1990-ih godina.

Portal Analitika