Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Širenje korona virusa osjetno obara cijene metala na tržištu

Analitičar tržišta aluminijuma i konsultant Goran Đukanović, ocijenio je da širenje smrtonosnog korona virusa osjetno obara cijene metala na berzi, a samim tim i aluminijuma.
ĐUKANOVIĆ: Širenje korona virusa osjetno obara cijene metala na tržištu
Portal AnalitikaIzvor

“Širenje smrtonosnog korona virusa u Kini, kao i registrovani slučajevi u drugim djelovima svijeta mijenja situaciju na tržištu, a u zavisnosti od širenja i dužine trajanja epidemije može uslijediti osjetan pad cijena metala na svjetskom tržištu, pa i aluminijuma”, kazao je Đukanović za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, cijena bijelog metala (LME, keš) je od pojave, tj. ekspanzije epidemije pala za više od 100 US$/toni.

Ono što najviše ’’ubija’’ cijene metala, a to je slučaj i ovaj put, je neizvjenost na tržištu, koja će, kako dodaje Đukanović, osim pada cijena, "rezultirati i naglom promjenom cijena i nestabilnošću tokom narednih nedjelja, moguće i mjeseci, a u zavisnosti od razvoja situacije oko širenja i suzbijanja epidemije".

kongoranPETROL KOKS KONFERENCIJA U SAD

Đukanović će učestvovati na 19. godišnjoj petrol koks konferenciji koja se održava u San Dijegu, SAD, 21. i 22. februara.

Kalcinisani, anodni petrol koks je ključna sirovina za proizvodnju anoda koje se koriste u elektrolitičkim ćelijama u procesu proizvodnje primarnog aluminijuma, a pored Kine SAD su glavni snabdjevač fabrika anoda i eleketroliza u svijetu ovom sirovinom.

Đukanović će prvo na prezentaciji, a potom i na panelu govoriti o trenutnom stanju u svjetskoj industriji primarnog aluminijuma, trendovima i perspektivi.

“Ove godine se navršava 20 godina kako se bavim ovim poslom a poziv iz SAD je samo simbolično priznanje za moj dosadašnji rad i rezultate”, kazao je Đukanović.

P.Z.

Portal Analitika