Društvo

Šehović: Milion i po eura za rekonstrukciju podgoričkih škola

U mjesecima koji slijede u obrazovnu infrastrukturu u Podgorci biće uloženo oko 20 miliona eura – za gradnju škole u Tološima, školu i vrtić u Siti kvartu, vrtić u Bloku 6 i totalnu rekonstrukciju Srednje škole „Sergije Stanić“. To je, kako je u razgovoru za Pobjedu kazao ministar prosvjete Damir Šehović, samo dio planova i radi se o projektima koji su najdalje odmakli u pripremi.
Šehović: Milion i po eura za rekonstrukciju podgoričkih škola
PobjedaIzvor

Ulaganja

– Ministarstvo prosvjete zaista ogromne napore usmjerava na obrazovnu infrastrukturu i stvaranje optimalnih uslova za đake. Kako je pak u Crnoj Gori veliki broj objekata, to je vrlo zahtjevno sve njih održavati, ali istovremeno i stalno unapređivati, te graditi nove. Sa druge strane, vjerujemo da sami roditelji prepoznaju rad ne samo Ministarstva već svih obrazovnih institucija i ustanova, na prvom mjestu škola i zahvalni smo što imamo njihovu podršku u ovom nesumnjivo najvećem investicionom ciklusu u crnogorskom obrazovanju – kazao je Šehović.

U prethodnih pola godine u Podgorici, veliki broj investicija već je priveden kraju, kaže naš sagovornik, ističući da je u prethodnih nekoliko mjeseci na teritoriji glavnog grada završeno desetine projekata, a vrijednost izvedenih radova bila je blizu 800.000 eura.

– Ne možemo da ne pomenemo: Osnovnu školu „Maksim Gorki“ gdje je u rekonstrukciju rasvjete i drugih djelova škole uloženo oko 40.000 eura; Osnovnu školu „Vlado Milić“ gdje je rađena rekonstrukcija parkinga u vrijednosti od oko 30.000 eura; Osnovnu školu „Sutjeska“, gdje je uloženo u adaptaciju unutrašnjeg prostora, čime su dobijene i dvije nove učionice, 30.000 eura; Osnovnu školu „Božidar Vuković Podgoričanin“ gdje je sa glavnim gradom rađena ograda za 15.000 eura; „Jedinstvo“ u Tuzima gdje je uloženo oko 10.000 u bravariju u saradnji sa partnerima – ističe Šehović.

U Osnovnoj školi „Oktoih“, podsjeća, rekonstruisana je fiskulturna sala u saradnji sa Ministarstvom sporta, a ukupna vrijednost investicija bila je više od 50.000 eura, u Osnovnoj školi „Pavle Rovinski“ rekonstruisan je dio učionica što je koštalo oko 30.000 eura, u Osnovnoj školi „Vladika Danilo“ u Zeti rekonstruisan je krov sa oko 15.000 eura, a u Osnovnoj školi „Dragiša Ivanović“ rađena je unutrašnja bravarija u što je uloženo oko 5.000 eura.

– Osim toga, u Srednjoj školi „Sergije Stanić“, u saradnji sa upravom ove ustanove, rađen je krov na matičnom objektu u što je uloženo oko 30.000 eura, a rekonstruisana je i poslastičarnica škole koja je koštala oko 30.000. U toku je tender za rekonstrukciju restorana „Radovče“, koji je u vlasništvu ove škole, a taj posao je vrijedan 100.000 – ističe ministar prosvjete.

Šehović podsjeća i da je u Resursnom centru „Podgorica“ urađena adaptacija enterijera i eksterijera što je koštalo oko 30.000 eura.

– Namjerom sam ovako detaljno podsjetio na sve projekte, jer, u suprotnom, naši napori mogu djelovati sporadični, a nijesu. Vrlo su sistemski, planski i na isti način radimo i u ostalim opštinama – naglašava sagovornik Pobjede.

Planovi

Najavljuje da će istim tempom nastaviti i to ne samo u glavnom gradu, već i u svim drugim opštinama za koje, dodaje on, imaju isto tako „jasne planove u vezi sa rekonstrukcijama, kao i redosljedom radova“.

– Naravno, procedure poput tenderskih uvijek mogu u određenoj mjeri pomjeriti rokove, ali svakako da ne dozvoljavamo da bilo koji projekat na taj način bude suštinski doveden u pitanje, te smo vrlo posvećeni tome da svaki korak bude pripremljen što brižljivije – kaže on.

A planovi rekonstrukcije obrazovnih objekata na teritoriji Podgorice vrijedni su više od 750.000 eura.

– Posebno važan projekat za nas jeste proširenje škole „Štampar Makarije“ objektima prekoputa te obrazovne ustanove, a čijom će se rekonstrukcijom i adaptacijom dobiti osam novih učionica. U taj prostor prekoputa biće uloženo oko 200.000 eura. Tender za izvođenje radova biće raspisan u narednih nekoliko nedjelja. Kada je riječ o produženom boravku za istu školu, taj prostor će se sređivati sa glavnim gradom. Vrijednost investicije je oko 45.000 eura i očekujemo da će radovi početi brzo – najavio je Šehović.

To je, ističe on, samo jedan u nizu planiranih projekata na teritoriji glavnog grada.

U planu je rekonstrukcija Osnovne škole „Milan Vukotić“ uz većinsku podršku Ambasade SAD, koja će biti vrijedna čak 200.000 eura, a u toku je izrada projekta. U Osnovnoj školi „Milorad Musa Burzan“ biće urađeno stepenište, što će koštati oko 20.000, a u OŠ „Branko Božović“ ograda, u saradnji sa Glavnim gradom, u što će biti uloženo oko 44.000.

Ministar Šehović najavljuje da su planirani radovi i u Osnovnoj školi „Radojica Perović“, vrijedni oko 100.000 eura, dok će u školi „Vuk Karadžić“ biti uređeno dvorište u koje će biti uloženo oko 10.000 eura, a u školi „Maksim Gorki“ planirana je rekonstrukcija toaleta i svlačionice, što će koštati oko 25.000 eura.

U Osnovnoj školi „Zarija Vujošević“ biće, kako je kazao, rekonstruisana fiskulturna sala, za što će se izdvojiti oko 20.000 eura, a u školi „Vlado Milić“ biće uređeno dvorište i ograda, što će koštati više desetina hiljada eura.

Prema riječima ministra Šehovića, u Osnovnoj školi „Pavle Rovinski“ biće dovršena rekonstrukcija, što znači i dijela učionica, a biće izdvojeno oko 30.000 eura, dok će u školi „Boško Radulović“ u Komanima biti rekonstruisana fasade, u saradnji sa glavnim gradom, u što će biti uloženo oko 10.000 eura.

Vrtić „Mogli“, jedinica „Đine Vrbice“, biće proširena, a investicija će iznositi oko 80.000 eura.

– Ovom investicijom kapaciteti vrtića „Mogli“ biće uvećani za 100 odsto, što je uplanu i za vrtić na Pobrežju – naglašava ministar.

Dodaje da nijesu zaboravili ni na Umjetničku školu „Vasa Pavić“ gdje je planirana rekonstrukcija unutrašnjih instalacija. U planu je i rekonstrukcija enterijera u Gimnaziji „25. maj“, što će koštati oko 10.000 eura.

– Zajedno sa već završenim rekonstrukcijama zapravo govorimo o iznosu od oko 1,5 miliona za gotove i planiranih 25 rekonstrukcija u glavnom gradu. U ovu računicu, naravno, ne ubrajaju se gradnja novih objekata ili totalne rekonstrukcije koje su u planu, a vrijedne su više miliona eura – dodaje Šehović.

Zaključuje da ulaganja u obrazovnu infrastrukturu skupa dovoljno govore o usmjerenosti ne samo Ministarstva, već prije svega ove Vlade i njihovih partnera, na suštinsko poboljšanje uslova u kojima borave najmlađi.

– Sve što radimo radimo sa iskrenom voljom i željom da kao resor iza sebe ostavimo projekte koji će služiti generacijama koje dolaze, ali i koji će biti primjer kvaliteta, kako u estetskom smislu, tako i u smislu funkcionalnosti – zaključio je ministar prosvjete. I. KRUNIĆ

Sportska infrastruktura

Koliko se vodi računa o školskim objektima, podjednaka pažnja, ističe Damir Šehović, usmjerava se i na školsku sportsku infrastrukturu.

– Tako će, pored jednog broja školskih sportskih sala koje će biti rekonstruisane, biti izgrađeno minimum pet otvorenih, multifunkcionalnih, modernih školskih sportskih terena – najavio je on.

U Ministarstvu, kako kaže, rade na utvrđivanju prioriteta i definisanju škola kojima je ovakva investicija najpotrebnija.

– Ukupna vrijednost će biti više stotina hiljada eura – dodaje on.

Oko 20 miliona za dvije nove škole, dva vrtića i za rekonstrukciju Trgovinske

Konkurs za idejno rješenje škole u Tološima je okončam, a, kako kaže ministar prosvjete, stiglo je 11 prijava.

– Narednih dana imaćemo idejno rješenje za ovu školu vrijednu sedam miliona eura – kaže Damir Šehović.

Ističe i da je u toku tender za izbor izvođača radova za vrtić u Bloku 6 vrijednosti dva miliona eura.

- Što se tiče Siti kvarta, priprema se raspisivanje javnog konkursa za školu i vrtić ukupne vrijednosti više od 10 miliona eura – dodaje on.

Napominje i da će škola „Sergije Stanić“ biti rekonstruisana i to u cjelosti, preko projekta sa EIB-om, i samo ta rekonstrukcija biće vrijedna više stotina hiljada eura.

– To znači da govorimo o oko 20 miliona investicija u izgradnju škole u Tološima, dva objekta u Siti kvartu, vrtića u Bloku 6 i totalnu rekonstrukciju škole „Sergije Stanić“, a to su projekti koji su najdalje odmakli u pripremi – ističe ministar prosvjete.

Portal Analitika