Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • MTEL i Telenor o prisluškivanju visokih policijskih funkcionera: Ne prisluškujemo svoje korisnike

MTEL i Telenor o prisluškivanju visokih policijskih funkcionera: Ne prisluškujemo svoje korisnike

Telekomunikacione kompanije MTEL i Telenor Crna Gora odbacile su kao neosnovane optužbe da stoje iza prisluškivanja privatnog razgovora visokih policijskih službenika Zorana Lazovića i Duška Golubovića.    
MTEL i Telenor o prisluškivanju visokih policijskih funkcionera:  Ne prisluškujemo svoje korisnike
Portal AnalitikaIzvor

https://portalanalitika.me/clanak/357698/prisluskivanje-dvojice-policijskih-funkcionera-tragovi-vode-do-beograda

Snimak njihovog razgovora objavljen je krajem januara na portalu IN4S, kao i pojedinim portalima u Srbiji i regionu. 

Iz kompanije MTEL su za Portal Analitika kazali da u svom radu strogo poštuju sve crnogorske zakone i važeće pravne propise. 

“Privatnost svih korisnika MTEL mreže je maksimalno zaštićena od bilo kakve zloupotrebe, te je isključena mogućnost bilo kakvog prisluškivanja. MTEL- ova tehnička oprema je, u skladu sa regulativom, smještena na teritoriji Crne Gore. Društvo za telekomunikacije MTEL d.o.o. je registrovano u Crnoj Gori i posluje u skladu sa crnogorskim zakonima već skoro 13 godina”, istakli su iz MTEL-a u odgovorima na pitanja našeg portala.

Iz kompanije Telenor Crna Gora su naglasili da neutemeljene optužbe prema mobilnim operatorima, koje se mogu vidjeti u medijima, “osim širenja dezinformacija, mogu da doprinesu stvaranju nepovjerenja među građanima, što nanosi štetu i operatorima i institucijama Crne Gore”. 

“Želimo da ponovimo svoj stav da Telenor ne prisluškuje svoje korisnike, i u potpunosti poštuje zakonom propisane obaveze i odgovornosti, dok je zaštita privatnosti  korisnika prioritet u našem poslovanju.

Prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, svi operatori koji posluju u Crnoj Gori dužni su da obezbijede neophodne tehničke i organizacione uslove koji omogućavaju presrijetanje komunikacija. Operatori nemaju zakonska ovlašćenja da tim podacima na bilo koji način upravljaju. Kao internacionalna kompanija koja posluje u Crnoj Gori, dužni smo da poštujemo zakone ove, kao i sve ostale zakone Crne Gore”, naveli su iz Telenora Crna Gora za Portal Analitika

Osim poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o elektronskim komunikacijama, Telenor primjenjuje i standarde koji su strožiji od onih propisanih zakonima u Crnoj Gori, i to ISO standard 27001 za sistem upravljanja bezbjednošću informacija. ISO standard 27001 obuhvata informatički, administrativni  i fizički aspekt bezbjednosti informacija, uključujući i podatke o korisnicima.

“Naglašavamo i to da je Telenor d.o.o. Podgorica pravno lice koje je osnovano i registrovano u Crnoj Gori, u kojoj posluje od 1996. godine, a od avgusta 2018. godine u vlasništvu je internacionalne PPF grupe”, ističu iz Telenora Crna Gora.
 

Portal Analitika