Zanimljivosti

Nilski konji Pabla Eskobara postali invazivna vrsta u Kolumbiji

Zapostavljeni nilski konji koje je kolumbijski narkobos u osamdesetima uvezao u svoj privatni zoološki vrt danas broje oko 80 jedinki te stvaranjem otpada negativno utiču na lokalni sistem voda.
Nilski konji Pabla Eskobara postali invazivna vrsta u Kolumbiji
TportalIzvor

Obiteljski zoološki vrt kojeg je u ranim osamdesetima izgradio kolumbijski narkobos Pablo Eskobar u sebi je imao nosoroge, žirafe, zebre i nilske konje.

Nakon što se Eskobarova imperija srušila tokom devedesetih, većina životinja bilo je preseljeno u državni zoološki vrt. Jedini koji su ostali na imanju bili su nilski konji - konkretno, četiri jedinke koje su se u međuvremenu razmnožile i postale invazivna vrsta koja je počela uništavati kolumbijski riječni ekosistem.

Prema članku objavljenom u časopisu Ecology, Eskobarovi nilski konji koje već dvije godine proučavaju stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji i San Dijegu, kao i kolege s Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia.

Tačnije, pažljivo je praćen njihov uticaj na lokalne mikrobiome. Nilski konji se noću hrane na tlu, dok dan provode u vodi gdje se hlade i, među ostalim, olakšavaju - ispuštajući veliku količinu izmeta koji je počeo uticati na kemijski sastav vode.

Nilski konji, odnosno njihov izmet, služi kao izvor hranjivih suspstanci za opasne alge i bakterije. Ovo može rezultirati cvjetanjem opasnih biljaka poput toksičnih algi koje uzrokuju bolesti kod ljudi i životnija, piše u studiji.

Portal Analitika