Svijet

Velika Britanija izašla iz EU; Džonson: Ovo nije kraj, ovo je početak

Velika Britanija i zvanično je sinoć u ponoć po centralnoevropskom vremenu napustila Evropsku uniju. Time je postala prva zemlja koja je izašla iz EU, poslije 47 godina.

Velika Britanija izašla iz EU; Džonson: Ovo nije kraj, ovo je početak
Blic/strani portaliIzvor

"Večeras napuštamo EU. Za mnoge ljude ovo je trenutak nade za koji nisu vjerovali da će se ikad dogoditi. Naravno, mnogi se osjećaju poraženo, a tu je i treća grupa, možda i najveća, koja je počela da brine da cijela ova politička zbrka nikada neće biti završena. Razumijem ih sve, ali posao naše vlade, moj posao, jeste da ujedinimo zemlju i krenemo naprijed. Najvažnija stvar je da ovo nije kraj, već početak".

Ovako se britanski premijer Boris Džonson obratio naciji sat vremena uoči zvaničnog izlaska zemlje iz EU.

On je rekao kako je Bregzit oživljavanje nezavisnog razmišljanja i delovanja Velike Britanije, kao i da vjeruje da će odvajanje od Brisela dovesti do prave nacionalne obnove i promjene.

Britanski premijer rekao je i da će nakon Bregzita Velika Britanija postati "velika evropska sila, kao i globalni igrač".

Zvanično odvajanje od Brisela prate pomiješane emocije - radost, ljutnja, ali ravnodušnost. Odlazak Londona u nepoznato predstavlja jedan od najvećih udaraca u pokušaju Evrope da napravi jedinstvo iz ruševina Drugog svjetskog rata.

"EU će u ponoć izgubiti 15 odsto svoje ekonomije, svog najvećeg vojnog potrošača i prijestonicu međunarodnog finansijskog kapitala - London", ocijenili su komentatori "Rojtersa".

Džonson planira da proslavi izlazak iz EU uz englesko pjenušavo vino i britanske kanapee, uključujući plavi sir i jorkširski puding sa govedinom i renom.

"Ovo je trenutak kada sviće zora i podiže se zavjesa na novi čin. To je trenutak stvarne nacionalne obnove i promjene", rekao je Džonson, jedan od vođa kampanje napuštanja EU na referendumu 2016. godine.

I bez obzira na prepreke, kako je rekao, uveren je da će Velika Britanija "uspeti".

"Poslušali smo ljude. Povratili smo samostalnost. Sada je vrijeme da se to iskoristi za oslobađanje punog potencijala ove sjajne zemlje i za poboljšanje života svih u svakom kutku našeg Ujedinjenog Kraljevstva", poručio je britanski premijer.

Proslava Bregzita počela je sinoć u Londonu gdje nekoliko stotina ljudi maše zastavama Velike Britanij. Okupljenoj publici prikazana je kratka istorija članstva Britanije na velikom ekranu iznad centralnog trga. Kada su se na video bimu pojavili Toni Bler i logo BBC, uslijedili su zvižduci, dok je Margaret Tačer dobila aplauze, prenosi "Gardijan".

Nekoliko sati uoči izlaska, nacionalna zastava Velike Britanije uklonjena je iz niza zastava članica EU unutar zgrade Evropskog saveta u Briselu.

Dvoje svečano obučenih službenika uklonilo je zastavu sa ulaza u Evropski savjet, instituciju koja predstavlja države lidere EU i određuje politiku Unije.

Oni su uklonili zastavu, presavili dva puta u trougao i izašli bez komentara.

Tokom tranzicije, Velika Britanija će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac Uniji. Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promjena, javio je BBC.

Poslanici Velike Britanije u Evropskom parlamentu, njih 73, automatski gube svoja mjesta jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije.

Međutim, tokom perioda tranzicije Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu riječ o pravnim sporovima.

Britanski premijer moraće da bude posebno pozvan ukoliko želi da se u budućnosti pridruži ostalim liderima na samitima Saveta EU.

Britanski ministri, takođe, neće više prisustvovati redovnim sastancima EU na kojima se odlučuju stvari poput ograničenja ribolova.

Britanski pasoši će promijeniti boju, opet će, nakon više od 30 godina biti plavi sa elementima zlatne boje, kakvi su korišćeni prvi put 1921. godine. Međutim, postojeći pasoši bordo boje biće i dalje validni.

U opticaj će ući oko tri miliona prigodnih kovanica od 50 penija sa datumom "31. januar" i natpisom: "Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima".

Portal Analitika