Politika

Predlagana jedna opoziciona lista, Amfilohije nije komentarisao ideju

Dva politička lidera koji su prisustvovali nedavnom sastanku dijela opozicije sa mitropolitom crnogorsko-primorskim SPC Amfilohijem Radovićem na Cetinju predložii su formiranje jedinstvene opozicione liste za izbore, saznaje Pobjeda.
Predlagana jedna opoziciona lista, Amfilohije nije komentarisao ideju
PobjedaIzvor

Izvori Pobjede koji su prisustvovali sastanku su naveli da je Amfilohije „primjetno ignorisao“ tu ideju, ne izjašnjavajući se o njoj, ali su naveli da je odbio direktne pozive DF-a za radikalizaciju protesta koji bi uključivao pozive za rušenje vlasti.

Objedinjavanje

– Treba pokušati sa objedinjavanjem političke snage u opoziciji, i svi bez izuzetka moraju za isti sto. Idemo rame uz rame u odlučujuću borbu za slobodu Crne Gore što znači i formiranje jedne liste – citirao je izvor Pobjede riječi jednog od lidera političkih stranaka.

Ostali politički lideri su kazali da u tom momentu nije moguće ozbiljnije diskutovati o toj ideji jer na sastanak nije došao predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Kako je Pobjeda ranije objavila, sastanku u Cetinjskom Manastiru su prisustvovali svi lideri Demokratskog fronta: Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i predsjednik SNP-a Vladimir Joković. Sastanku su sa strane Mitropolije osim Amfilohija prisustvovali i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kao i protojerej cetinjski Obren Jovanović.

Prema izvorima Pobjede, mitropolit Amfilohije je kazao da je potrebno „bratsko pomirenje“ i sloga među pravoslavnim stanovništvom.

– Svima nama nam je potrebno pomirenje i mir – citirao je izvor Pobjede riječi Amfilohija.

Plan

Sastanak je bio planiran da se održi u strogoj tajnosti pa su prisutni predstavnici MCP izričito tražili od lidera dijela opozicije da se u medijima ne objavljuju informacije o sastanku.

Međutim, plan je u samom startu propao jer su učesnici viđeni pred Cetinjskim manastirom pa je informacija da je sastanak u toku prvo objavljena na sajtu Televizije Republike Srpske, beogradskim Novostima, pa potom i na portalima bliskim Demokratskom frontu, ali uz prenošenje netačne informacije da sastanku prisustvuje i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Takva situacija je dovela do komičnih situacija u kojoj su pojedini učesnici javno tvrdili da „nije bilo sastanka sa Amfilohijem“ iako su viđeni pred Cetinjskim manastirom, ali i obavještavali svoje strančake organe o detaljima.

– Jedan opozicioni lider je kasnio na sastanak stranačkog organa zbog, kako je čulo 200 ljudi, razgovora sa mitropolitom Amfilohijem, ali je javno tvrdio da nije bilo sastanka – kaže izvor Pobjede.

Da se sastanak desio, potvrdio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, ali je dodao da je MCP adresa za detalje sastanka.

– U posljednje vrijeme, kao i ranije, mnogo puta smo se sastali sa mitropolitom Amfilohijem i veći broj puta smo se sastali sa vladikom Joanikijem – rekao je Mandić stavljajući tačku na priču da li je bilo sastanka.

Medojević rekao Amfilohiju da od njega zavisi politička sudbina Đukanovića

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je u svom izlaganju kazao da od Amfilohija zavisi politička sudbina Đukanovića.

– Vi određujete njegovu političku sudbinu i da li će ostati na vlasti – citirao je izvor Pobjede Medojevićeve riječi. Amfilohije, prema tvrdnjama izvora, nije reagovao na Medojevićeve tvrdnje.

Portal Analitika