Društvo

Pogledajte kako su izgledale crnogorske zastave za vrijeme balkanskih i Veljeg rata (FOTO)

Portal Analitika, na zahtjev čitalaca, ponovo objavljuje kako su izgledale crnogorske zastave tokom Balkanskih i kasnije tokom Prvog svjetskog rata. Na fotografijama koje objavljujemo, jasno se vidi da ove zastave izuzetno liče na aktuelnu crnogorsku zastavu.
Pogledajte kako su izgledale crnogorske zastave za vrijeme balkanskih i Veljeg rata (FOTO)
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Sajt montenegrina.net objavio je originalne fotografije zastava tokom Balkanskih i tokom Prvog svjetskog rata. U pitanju je alaj-barjak koji je crvene boje sa crnogorskim grbom u sredini, što je ustvari poslužilo kao lajtmotiv za današnji izgled zastave.

prviratAlaj –barjak je bila glavna vojna, a i državna zastava Crne Gore sve do 1918. godine.

Najpre je crnogorski alaj-barjak bio krstaš-barjak, a promijenjen je u doba kneza Danila I Petrovića (1851-1860). Umjesto bijeloga krsta na crvenom polju imao je zeleni krst i bio je u upotrebi od 1854. do 1858. godine. Od 1858. crnogorski alaj-barjak je bio na crvenoj podlozi, umjesto krsta, na sredini je imao dvoglavoga bijeloga orla u poletu. Iznad dvoglavoga orla nalazila se kruna, ispod orla zlatni lav u hodu, a na grudima su orla bili inicijali Danila I. (ćirilično Д.I.).

alajGodine 1858. ustanovljena je i titula alaj-barjaktara crnogorske vojske, a tu je funkciju prvi vršio Mašo Mijatov Kustudija iz plemena Njeguši, koji je nosio barjak u bici na Grahovcu. Alaj barjaktari su birani iz redova najpoznatijih i najhrabrijih vojnika u Crnoj Gori.

Oblik crnogorskog alaj-barjaka, osim monarhovih inicijala (ćirilično H.I. po kralju Nikoli I) na grudima dvoglavoga orla, nije se mijenjala do kraja postojanja Kraljevine Crne Gore, piše na Vikipediji.

Zanimljivo je da zastava Crnojevića takođe bila crvene boje za grbom dinastije u sredini. Očigledno je da izgled aktuelne crnogorske zastave ima velikog uporišta u nekadašnjim crnogorskim zastavama.

crnojevica
Portal Analitika