Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Džomić izbjegao da odgovori da li su inicijative SPC uskladjena sa Mitropolijom: Nećemo da otkrivamo pravu taktiku

Džomić izbjegao da odgovori da li su inicijative SPC uskladjena sa Mitropolijom: Nećemo da otkrivamo pravu taktiku

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Velibor Džomić izbjegao je da precizno odgovori na pitanje da li su inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su podnijeli Sveti arhijerejski sinoda SPC i Srpska patrijaršija iz Beograda uskladjena sa Mitropolijom navodeći da ne želi da otkriva pravnu taktiku.
Džomić izbjegao da odgovori da li su inicijative SPC uskladjena sa Mitropolijom: Nećemo da otkrivamo pravu taktiku
RTCG, AnalitikaIzvor

On je, medjutim, rekao da nema ništa sporno što je beogradska patrijaršija podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona.

Džomić tvrdi da se, preko nekih medija, pokušava napraviti podjela između patrijarha SPC Irineja i mitropolita Amfilohija, što je "ordinarna neistina".

"Ono što mogu da kažem je da su ti odnosi između eparhija, mitropolije i patrijaršije organski, da su lični odnosi između našeg mitropolita i episkopa sa patrijarhom Irinejom na najvišem mogućem nivou, jer to su ozbiljni ljudi", kazao je Džomić.

Stigle tri inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Advokat Nikola Martinović ističe u emisiji da postoji različito djelovanje patrijaršije u Beogradu i vladajućih političkih struktura u Srbiji u odnosu na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, iako je Ustavom SPC propisano jedinstveno djelovanje.

"To je ipak unutrašnje pitanje crkve, koje mediji ne bi trebalo da komentarišu", ocijenio je Martinović. Džomić je odgovorio da takve odredbe u "pravnom životu" SPC ne postoje.

 

Portal Analitika