Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Dimitrije Popović: Zakon o slobodi vjeroispovijesti odražava demokratski princip crnogorskog društva

Dimitrije Popović: Zakon o slobodi vjeroispovijesti odražava demokratski princip crnogorskog društva

Crnogorski slikar, vajar i pisac Dimitrije Popović izjavo je  da novousvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti održava temeljne principe ustrojstva demokratskog društva koje je u Crnoj Gori specifično zbog multiklulturalnosti i multikonfesionalnosti.
Dimitrije Popović: Zakon o slobodi vjeroispovijesti  odražava demokratski princip crnogorskog društva
Portal AnalitikaIzvor

-Usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim se u članu 1. garantuje „nesmetano ostvarivanje slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti“ upravo pokazuje demokratski princip na kojem se zasniva društveno uređenje Crne Gore. U tom smislu neosnovane su tenzije i neutemeljeni stavovi jednog dijela javnosti kako se određenoj vjerničkoj populaciji, pripadnicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, uskraćuje pravo na upražnjavanje vjerskih potreba. Crna Gora uređena je kao multietnička i multikonfesionalna država koja svojim građanima osigurava navedena prava – kazao je Dimitrije Popović, koji navodi da je podržava i da će podržavaće prepoznatljiv evropski put Crne Gore , ali i težnju za slobodom crnogorskoga naroda u svim oblicima.

Osvrćući se na aktuelna pitanja vezana za ovaj Zakon, Popović naglašava za Portal Analitika da su sakralni objekti sa svojim pokretnim dobrima, takođe, značajni kulturno istorijski spomenici koji svjedoče o istoriji i bogatoj kulturno umjetničkoj tradiciji Crne Gore.

-U tom smislu i država, shodno ovom Zakonu, mora adekvatno brinuti o njihovom očuvanju i zaštiti prema za to predviđenim evropskim standardima. Zato usvojeni Zakon svojom primjenom osigurava vjernicima njihova Ustavom zagarantovana prava, a Crnu Goru potvrđuje kao demokratsku državu koja svoj kontinuitet gradi kroz različite kulturno istorijske vrijednosti koje čine specifičnost njene tradicije – ocijenio je Popović.

Popović, koji je svojim nesvakidašnjim umjetničkim rukopisom stekao afirmaciju i uvažavanje širom svijeta, uvijek je, kako kaže, ostao privržen i posvećen svojoj rodnoj zemlji i bio uz Crnu Goru na svim njenim jasano zacrtanim putevima civilizacijskih pregnuća posljednjih decenija.

 

Portal Analitika