Društvo

Kavarić Beladi: Dostavite nadležim dokaze da je SPC radila nešto nezakonito

Advokat Mitropolije crnogorsko primorske Dalibor Kavarić reagovao je na izjave Nikole Belade i saopštio da je sudnica mjesto za priče o zakonu, a ne portali i novine. Pozvao je kolegu Beladu da ukoliko posjeduje dokaze o nezakonitim radnjama SPC da dostavi te dokaze nadležnim organima.
Kavarić Beladi: Dostavite nadležim dokaze da je SPC radila nešto nezakonito
Portal AnalitikaIzvor

“Vi polemišete sa matarijalnim dokazima i podacima sadržanim u javnim ispravama iz zvaničnih državnih evidencija. Ako sam Vas dobro shvatio, Vi želite reći da su Srpska Pravoslavna Crkva, Mitropolija Crnogorsko primorska i druge eparhije u potonje vrijeme u Crnoj Gori radile sve nezakonito i koliko vidim, kako smatrate, činjenjem ozbiljnih krivičnih djela”, navodi se u reagovanju na izjave Belade Portalu Analitika i Dnevnim novinama.

Kao advokat, kako poručuje Kavarić Beladi, znate da postoje zakoni i procedure u kojima se to može i mora dokazati, a do tada svi moramo poštovati podatke iz zvaničnih evidencija.

“Postoji i Vrhovno državno tužilaštvo pa izvolite dostavite dokaze o našim nepočinstvima a ja Vama i svim državnim organima stojim na raspolaganju za sva pojašnjenja i dokaze. Ali prethodno, morate inicirati propisane postupke i procedure, a ne otvarati raspravu po medijima pred javnošću koja nema potrebna pravna znanja da bi mogla razumjeti našu raspravu. Kao što znamo; suđenja su javna pa će tada i javnost preko medija saznati za snagu i težinu argumente svih strana i moći doneti svoj sud o tome, ali sudnicaje mjesto za tu priču a ne portali i novine”, kazao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, "ocjenu naših navoda i dokaza, i njihovu težinu dati će pravno stručna lica, a kroz adekvatno obrazloženje presuda, rješenja i drugih odluka će i javnost moći razumjeti razloge zašto je neka odluka takva kakva jeste".

“Svaki drugi način pravne „borbe“ bi se mogao shvatiti kao manipulacija sa javnošću”, zaključio je Kavarić.

Podsjetimo, pozivajući se na dokumentaciju koju posjeduje, Belada je kazao da je Srpska crkva, odnosno Mitropolija crnogorsko primorska uknjižila, mimo zakona o premjeru i katastru, Crkvu u Rogamima i oko 10.708 metara kvadratnih zemljišta na ime ove eparhije.

Portal Analitika