Politika

POPOVIĆ: Bilo je i pokušaja rušenja ustavnog poretka

Sud o dešavanjima povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti moraju dati institucije. Međutim, imamo pravo da sumnjamo daje ovdje bilo i elemenata pokušaja državnog udara i rušenja ustavnog poretka Crne Gore, kroz blokadu države na više od deset lokacija, a istovremeno se desio i pokušaj puča u Skupštini kada je bačena naprava eksplozivnog karaktera, kaže za Pobjedu Andrija Popović, poslanik i predsjednik Liberalne partije.
POPOVIĆ: Bilo je i pokušaja rušenja ustavnog poretka
Portal AnalitikaIzvor

Očigledno je, ističe, da je evropska i civilizovana Crna Gora povukla pravi potez usvajanjem ovoga zakona, vidjevši ko su oni koji su mu se najagresivnije protivili i kakve su njihove metode.

“Svakako da nijedna reforma koja suštinski mijenja društvo nikada nije bila bez otpora, to govori o njenom kvalitetu. Naravno, takvo ponašanje nije ostalo bez reakcija zvanične Crne Gore, koja mora snažnije braniti svoje pozicije. Ipak i region gleda na Crnu Goru kao na bastion građanskog društva i tolerancije, i dok je tako, ima nade za perspektivu regiona”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, uprkos neshvatljivom miješanju zvanične Srbije u naša unutrašnja pitanja, Crna Gora se ponaša dostojanstveno.

“Nijesmo promijenili svoj odnos prema Srbiji, srpskom narodu ili SPC, uprkos pokušajima zvaničnika, SPC i pojedinaca u Beogradu da izraženom histerijom prema Crnoj Gori što više podignu ionako uzavrele strasti. Osim pitanja imovine vjerskih objekata, jasno je da su ipak zacrtani prioriteti velikosrpskih nacionalista, oličenih u SPC i njihovim pomagačima kako u Republici Srpskoj kao dijelu BiH, prosrpskim partijama u Crnoj Gori, osim vjerovatno posljednjeg pokušaja oživljavanja mitomanskog sna o nekakvim „sjedinjenim srpskim državama” parlamentarni izbori krajem ove godine, koje bi eventualnom pobjedom valorizovali ponovnim slomom Crne Gore, kao 1918. i 1989. g., ali i popis crnogorskog stanovništva iduće godine”, kazao je Popović.

Završetak prošlogodišnjeg zasijedanja obilježio je težak incident u plenarnoj sali, kojeg je izazvao DF.

“Dugo smo upozoravali na moguću eskalaciju i to nije nimalo dobro za demokratizaciju i nastavak reformi. Jasno je da se kompromisi ne mogu praviti po cijenu uništavanja svakog sistema vrijednosti, povjerenje u institucije ne vraća se njihovim stalnim sabotiranjem i mi zato nikada nijesmo vjerovali u iskrenost opozicije kada je u pitanju rad na reformama zakonodavstva, izbornog sistema i povjerenja u institucije”, kazao je Popović.

Nedavno je u parlamentu Francuske govorio o neophodnosti stvaranja novog koncepta slobode i liberalne misli u Evropi.

“Sada bih rekao da mi u Crnoj Gori imamo potrebu da govorimo o nekom potpuno novom kontekstu i paradigmi u kojoj će se odvijati politika. Očigledno je da pojedine, okoštale, strukture nemaju više ništa dobro da ponude društvu, ni Crnoj Gori na koju gledaju sa neskrivenim animozitetom. Ko god je spreman na dijalog, otvoreno i bez kalkulacija, mi smo uvijek za tim stolom i prvi ćemo pružiti ruku”, ističe Popović.

Portal Analitika