Politika

Sa kim ćemo razgovarati odlučuje Vlada a ne Vučić, do kraja nedjelje sastanak sa Amfilohijem

Crna Gora je suverena država i predstavnici Vlade će odlučiti sa akterima unutar Crne Gore i o tome ne može odlučiti ni jedan drugi predsjednik a ni predsjednik Srbije. Ja ću do kraja nedjelje se zvanično obratiti Mitropolitu za nastavak razgovora - ocijenio je premijer Crne Gore Duško Marković.

Sa kim ćemo razgovarati odlučuje Vlada a ne Vučić, do kraja nedjelje sastanak sa Amfilohijem
Portal AnalitikaIzvor

''Dijalog je neupitan i temeljni je princip kada postoje razlike. Dijalog je nešto na čemu ja snažno insistiram i želim da do njega dođe. Ja ću se do kraja nedjelje zvanično obratiti Mitropolitu za nastavak razgovora o pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima i zabludama. Državna je spremna da da garancije da nema razloga za te strahove i da zajedničkom implementacijom obezbijedimo sva interesne strane'', kazao je Marković.

Upitan da prokomentariše ocjene predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, Marković kaže da se izjave ne zaslužuju komentar.

''Crna Gora je suvjerena država. Predstavnici Vlade će razgovarati sa akterima unutar Crne Gore, a o tome ne može odlučivati ni jedan drugi predsjednik a ni predsjendik Srbije. Naša adresa je mitropolija crnogorsko-primorska i njen Mitropolit. Te optužbe koje nedjeljama čujemo iz Srbije su potpuno netačne i laže ali dobijaju sadržaj u Srbiji i to više nijesu ocjene nego de facto stanje što naravno nije tačno. Govori se o asimilaciji Srba u Crnoj Gori a imamo situaciju da je na dva popisa broj građana koji se izjašnjavaju kao srbi porastao za gotovo tri puta. Da li je to asimilacija? Naravno da nije već potpuno suprotno, odraz jedne slobodne države'', kazao je Marković.

On je kao netačne okarakterisao i ocjene Vučića da se narod u Crnoj Gori ''zlostavlja i proganja''.

''Govori se da nema Srba u institucijama, da se oni proganjaju, da se zlostavljaju i tako dalje. Srbi učestvuju u javnom i političkom životu. Imamo veliki broj posanika koji se izjašnjavaju kao Srbi, imali smo do skoro veliki broj opština u kojima su na vlasti bile srpske partije a njihovi predstavnici su se izjašnjavali kao Srbi. U DPS-u imamo značajan broj poslanika koji se izjašnjavaju kao Srbi. Vučić se pohvalio kako su istjerali sve Crnogorce iz pojedinih ustanova ne razumijevajući da to nisu Crnogorci nego srpski državljani porijeklom iz Crne Gore. Imali smo i ocjene da treba krenuti u sveti rat da bi se spasili Srbi u Crnoj Gori, čak je i bilo analitičara koji su govorili da treba dovesti tenkove na granicama. Mi smo moderna zemlja, ne vraćamo se nazad, nećemo se vratiti u srednji vijek. Crna Gora je najveće tržište za Srbiju i srpske robe kada govorimo o proporciji zemlje i stanovništva. Oko 800 miliona eura robe dolazi iz Srbije a neki nezvanični podaci govore da je i više. U Crnoj Gori 2800 registrovanih srpskih kompanija. Tu je i najveća srpska kompanija Mtel koja pokriva jednu trećinu tog pola. Da li je iko imao ikada problem? Ne niko. Svakog ljeta oko 10.000 sezonskih radnika uđe iz Srbije u Crnu Goru. Nije do danas zabilježen ni jedan slučaj skrnavljena srpksih državnih simbola niti njenih institucija. Mi smo ponosi na to i zaista ta priča je neumjesna, najčešće zaslužuje prezir'', kazao je Marković.

Portal Analitika