Društvo

U Danilovgradu planirano otvaranje istraživačkog centra za talente

Ministarstvo prosvjete najavilo je da će u Danilovgradu biti otvoren istraživački centar za talentovane učenike.
U Danilovgradu planirano otvaranje istraživačkog centra za talente
Portal AnalitikaIzvor

“Kao veliki iskorak u radu sa talentovanim učenicima planirano je otvaranje istraživačkog centra u Danilovgradu. Cilj ovog centra je da u budućem periodu doprinese napretku mladih talentovanih učenika, unaprijedi metode rada nastavnika i doprinese da dosegnu svoje potencijale”, navodi se u Programu  za razvoj i podršku talentovanim učenicima 20202022, koji je prepremilo Ministarstvo prosvjete.

Očekuje se da će u budućem periodu ovo biti centar gdje će učenici biti u prilici da kroz savremene metode nastave i u savremenim labaratorijama proširuju svoja znanja.

PREPOZNAVANJE TALENATA

U Programu se preporučuje nastavak rada na prepoznavanju i kvalitetnijem radu s talentovanim učenicima.

“Kako identifikovanje talentovanih ne bi bilo zasnovano samo na rezultatima s takmičenja ili impresijama, neophodno je stalno primjenjivati nove metode za njihovo prepoznavanje. U određenom području nužna je prirodna predispozicija za postizanje izuzetnih rezultata, ali ona nije i dovoljan uslov. Poznato je da na kreativno ponašanje pojedinca utiče genetika, ali sve se više razmišlja i o uticaju okruženja, atmosfere u kući i školi, zajednici u kojoj živimo...”, konstatuje se u Programu.

Edukacija za rad s talentovanim učenicima treba da započne još na nastavničkim fakultetima, a dalje usavršavanje trebalo bi da teče preko uspostavljenog sistema kontinuiranog profesionalnog razvoja.

PET MILIONA EURA ZA TALENTE

U narednom periodu trebalo bi dodatno unaprijediti sadržaje namijenjene nastavnicima, pedagozima, psiholozima, mentorima, koji se bave talentovanim učenicima, uz kontinuiranu obuku.

„Osobe koje prije ili kasnije načine kreativne prodore, skloni su od najranijih dana da budu istraživači, inovatori i mislioci. Često se ovaj avanturizam tumači kao neposlušnost, mada oni srećniji mislioci od nastavnika ili vršnjaka dobijaju neki vid ohrabrenja za svoje eksperimentisanje“

Programom su predviđena i sredstva za realizaciju u iznosu 5.125.000 eura koja će biti obezbijeđena kroz budžete instutucija.

“Ukoliko se obezbijede dodatna finansijska sredstva Ministrstvo prosvjete će uraditi eksternuevaluaciju dokumenta sa ciljem objektivne procjene učinka ovog Programa čiji nalazi će biti uvršteni u finalni izvještaj”, navodi se između ostalog u Programu.

Portal Analitika