Region

U Beogradu skup podrške vjernicima SPC u Crnoj Gori

Na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu u mirnoj atmosferi u petak je održan skup podrške vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
N1
N1
Portal AnalitikaIzvor

Skup je organizovao Studentski klub Pravnog fakulteta, a okupljeni su potom otišli u Sabornu crkvu gdje je patrijarh Irinej služio moleban. Skup podrške i moleban održani su i u Novom Sadu, gdje su litiju predvodili episkop bački Irinej i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Službi u Sabornoj crkvi prisustvovao je veliki broj vjernika koji je prethodno u litiji stigao od Crkve Svetog Marka, noseći transparente na kojima je pisalo "Hrabro za Kosmet" i "Ne damo svetinje".

Studenti organizatori protesta kazali su da su se okupili jer nije bilo reakcije vlasti na njihove zahtjeve koji su se čuli još 27. decembra, a potom su i predati na pisarnici Vlade Srbije.

Protest je počeo minutom ćutanja za Olivera Ivanovića, a potom su se čuli povici “Crna Gora i Srbija jedna familija”, “Kosovo je srce Srbije”, ali i uvrede na račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

spc2

Okupljenima su se uglavnom obraćali studenti i profesori, kao i poslanik Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Milan Knežević.

„Možda jesmo dvije nezavisne države, ali Crna Gora i Srbija će uvijek biti jedna familija. Tako je bilo vo vjeki vjekov, tako će i biti dok je svijeta i dok je naroda“, poručio je Knežević.

"Mi smo danas ovde u jednom modernom, mirnom i miroljubivom, pravednom ratu. Mi nijesmo došli ovdje da prospemo bratsku krv. Mi smo ovdje da prekinemo ono što je započelo prije skoro 80 godina. U Crnoj Gori, ne samo srpski narod, sve što je časno i pošteno, sve što je slobodoumno ustalo je protiv tiranina, ustalo je protiv onog koji je uzeo ludost za mudrost, i silu za zakon. Naše je da im pomognemo", poručio je sa skupa Čedomir Antić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica ocijenio je da "najlošija vlast u istoriji Crne Gore pokušava da otme ono što nijedan okupator nije uspio ni pokušao da takne", a to "ono najbolje što je iznjedrila Crna Gora".

"Njihova 'nečasna rabota' neće biti gotova dok je temelja srpskog indentiteta u Crnoj Gori", rekao je Koprivica.

Organizatori su najavili da će se ponovo okupiti sljedećeg petka, 24. januara.

Studenti Pravnog fakulteta su i ranije organizovali niz akcija kako bi uticali na vlasti u Beogradu da reaguju na Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet u Crnoj Gori, koji između ostalog predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

spc3

Vladika bački, gradonačelnik i navijači na skupu u Novom Sadu

Više stotina građana, među kojima su bili i fudbalski navijači, prisustvovalo je u šetak uveče u Novom Sadu vjerskom obredu u i ispred Uspenske crkve, čime su izrazili protest zbog usvajanja Zakona o slobodi verispovesti u Crnoj Gori.

Skup je organizovala bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve, a učestvovao je i bački episkop Irinej, s kojim je na čelu kolone bio gradonačelnik Novog Sada, visoki funkcioner Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Poslije vjerskog obreda u Uspenskoj crkvi, kolona se uputila ka Sabornoj crkvi, takođe u centru Novog Sada.

Usvajanje zakona u Crnoj Gori naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Portal Analitika