Abiznis

Montenegro Airlines osmi put nosilac IOSA sertifikata

Nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines (MA) ove godine, osmi put po redu, uručen je IOSA sertifikat koji se izdaje nakon kompleksne revizije koju obavi Međunarodna asocijacija redovnih avio-prevozilaca IATA.
Montenegro Airlines osmi put nosilac IOSA sertifikata
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji auditori bili su iz revizorske organizacije Wake iz Engleske, a provjerena je usaglašenost kompanije sa ukupno 927 standarda i preporučenih praksi.

„Kontrola je obuhvatala sistem upravljanja, letačku operativu, otpremanje leta, kabinsko osoblje, održavanje aviona, zemaljsko opsluživanje, prevoz tereta, kao i sistem bezbjednosti. Takođe, izvršen je uvid u školovanje naših letačkih posada na simulatoru, u školskom centru CAE Amsterdam“, kazali su iz MA.

IATA je međunarodna asocijacija redovnih avio-prevozilaca koja broji oko 290 članica u 120 zemalja svijeta, a koja je razvila standard nazvan IOSA  (IATA Operational Safety Audit) koji je međunarodno priznat i prihvaćen standard avijacije.

„Cilj IOSA provjera je procjena i kontrola operativne bezbjednosti redovnih avio-prevozilaca. Jedan od zahtjeva da kompanija postane i ostane članica IATA-e je da uspješno prođe IOSA inspekciju“, naveli su u saopštenju i podsjetili da je Montenegro Airlines sertifikovan prema IOSA standardima od 2006. godine.

„Kompanija koja jednom dobije ovako važan sertifikat, dužna je da se svake dvije godine podvrgne rigoroznoj kontroli, a svako sljedeće obnavljanje sertifikata predstavlja dodatni izazov. Ispunjenje navedenih IOSA standarda je najbolja potvrda o nivou bezbjednosti i sigurnosti, kao i o kvalitetu rada operativnih službi Montenegro Airlinesa. Postojeći IOSA sertifikata validan je do 13. januara 2022. godine“, istakli su.

Dodaju i da pored navedenog, Montenegro Airlines implementirajući Zakon o vazdušnom saobraćaju primjenjuje i najstrože procedure i standarde Evropske agencije za vazduhoplovu sigurnost (EASA), Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), Evropske konferencije za civilno vazduhoplovstvo (ECAC), a sve to pod detaljnom kontrolom i provjerom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Portal Analitika