Svijet

Egipat pustio novinare Anadolije uhapšene zbog navodnog širenja dezinformacija

Egipatske vlasti optužile su četiri novinara turske agencije Anadolija, koji su u srijedu uhapšeni u Kairu, za emitovanje pogrešnih informacija o Egiptu, ali su ih, po tvrdnjama sudskih vlasti danas i oslobodile.
Foto: ANADOLIJA/Ali Balıkçı
Foto: ANADOLIJA/Ali Balıkçı
N1Izvor

Sva četiri novinara su danas puštena uz kaciju od po 630 američkih dolara svaki, izjavio je sudski službenik koji je zahtijevao da bude anoniman.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ocijenilo je da je dopisništvo Anadolije "fasada za bazu hakera čiji je cilj emitovanje lažnih vijesti" i dodalo da su uhapšeni radili na davanju pogrešne slike o Egiptu.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad na kancelariju agencije i hapšenje novinara i saopštilo je da je na razgovor pozvalo otpravnika poslova egipatske ambasade, dok je tursko predsjedništvo osudilo hapšenje.

Egipat je jedna od zemalja u kojima novinari mogu najlakše da dospiju u zatvor, zajedno sa Kinom i Turskom, ocijenio je Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u SAD. Proteklih godina egipatske vlasti su uhapsile desetine egipatskih novinara i povremeno protjeruju strane novinare iz zemlje kada im se ne sviđa kako pišu o Egiptu.

Odnosi između Kaira i Ankare su zategnuti od dolaska egipatskog predsjednika Abdela Fatha el Sisija na vlast. Ankara podržava pokret Muslimansko bratstvo kojem je pripadao smijenjeni egipatski predsjednik Muhamed Mursi. Taj pokret je 2013. godine zabranjen u Egiptu.

Portal Analitika