Društvo

Građani će svakodnevno dobijati informacije o kvalitetu vazduha

Nadležne institucije će pojačati svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od meteoroloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito vulnerabilnim grupama, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Zagađenje vazduha u Pljevljima (Foto: Pobjeda)
Zagađenje vazduha u Pljevljima (Foto: Pobjeda)
MinaIzvor

Kako su kazali iz tog resora, s obzirom na prekoračenja emisija zagađujućih materija u vazduhu, koja su prisutna ovih dana u pojedinim crnogorskim gradovima, održan je koordinacioni sastanak predstavnika Ministarstva, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidtrometeorologiju i seizmologiju i Instituta za javno zdravlje.

„Na sastanku je dogovoreno pojačano svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od meteoroloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito vulnerabilnim grupama, o načinu ponašanja i prilagođavanja životnih i radnih aktivnosti stanju kvaliteta vazduha“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u situaciji kao što je ova, kada je uzrok prekomjernog zagađenja vazduha sadejstvo grijanja domaćinstava, emisije iz stacionarnih izvora i nepovoljni vremenski uslovi, Vlada sa lokalnim samoupravama, privredom i građanima odgovorno učestvuje u rješavanju tog dugoročnog problema, koji zahtijeva dugoročnu posvećenost svih kako bi se došlo do trajnog rješenja.

Iz Ministarstva su podsjetili da prekoračenje dozvoljenih granica emisija zagađujućih materija nije, nažalost, novina ni u Crnoj Gori, ni u regionu i Evropi.

Prekoračenja se, kako su naveli, dešavaju uglavnom tokom sezone grijanja i ona su izražena u onim djelovima Crne Gore koji su pod uticajem značajnih meteoroloških situacija koje u pojedinim danima imaju ekstremne osobine.

„Svjedoci smo da je sami početak kalendarske godine uvijek u znaku hladno-ledenog vremena sa ekstremno niskim temperaturama u pojedinim danima. Takođe, dešavaju se uticaji visokog vazdušnog pritiska sa pojavom mraznih temperatura“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, učestale su temperaturne inverzije sa potpunim izostankom provjetravanja u tim danima.

„Osim toga, korišćenje kolektivnih i individualnih ložišta, te uticaj sabraćaja i povećana upotreba vozila na kvalitet vazduha, spaljivanje otpada i slično. takođe doprinosi kumulativno negativnom uticaju na kvalitet vazduha bilo gdje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da takvo meteorološko stanje u velikoj mjeri smanjuje željene efekte brojnih administrativnih i tehničkih mjera koje nadležni organi u kontinuitetu sprovode.

Iz Ministarstva su naglasili da je smanjenje zagađenja vazduha dugoročan proces, o čemu svjedoči i činjenica da se 17 od 28 država članica EU i nakon dugogodišnjeg članstva susrijeće sa ovim problemom.

Kako su naveli, prema posljednjem izvještaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine iz prošle godine o kvalitetu vazduha u Evropi, koncentracije suspendovanih čestica PM10 prelazile su granične vrijednosti u velikom dijelu Evrope.

Dodaje se da, ukoliko bi se uzele strože vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a čije se uvođenje planira u EU, prekoračenja postoje u svim državama članicama EU, osim Estonije, Finske i Irske.

„S tim u vezi u okviru pregovora u Poglavlju 27, već smo u prvoj godini pregovora tokom 2019. ukazali Evropskoj komisiji na to kako namjeravamo da riješimoj ovaj kompleksan problem, u kojim rokovima i procijenili potrebna finansijska sredstva za njegovo prevazilaženje“, kazali su iz Ministarstva.

U tom resoru se nadaju da će, upravo uz pomoć evropskih kolega koji se duže vrijeme bore sa problemom zagađenog vazduha, uz provjerena iskustva i preporuke o najboljoj praksi koja je za sada dala rezultate, uspjeti da unaprijede kvalitet vazduha u Crnoj Gori.

Kako su naveli, adekvatan strateški i pravni okvir pruža u Crnoj Gori osnovu za vršenja potrebnih mjerenja u segmentima životne sredine i kontinuirano praćenja stanja životne sredine, kao i preduzimanje konkretnih aktivnosti i planiranje dugoročnih aktivnosti.

Portal Analitika