Društvo

BOŽOVIĆ: Apsurdan zahtjev da se o crkvenoj imovini polemiše van Crne Gore

Izjavom da bi Vlada Crne Gore trebalo da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ne Mitropolijom crnogorsko primorskom u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje da rješavanje problema želi da preseli van Crne Gore, što je apsurd, smatra sociolog i univerzitetski profesor Ratko Božović. 
BOŽOVIĆ: Apsurdan zahtjev da se o crkvenoj imovini polemiše van Crne Gore
Nova MIzvor

"Po mom mišljenju, ta stvar se rješava u okviru crnogorske države i crnogorskog zakona i ako hoćete svega onoga sto je vjerska zajednica - koja je odvojena od države u smislu vjerskih sloboda i ravnopravnosti vjerskih obreda i svega onoga sto podrazumijeva sama vjera. Prema tome, meni se čini da je tu problem u tome sto bi izgleda neko nastojao da se ta stvar ne rješava u Crnoj Gori nego da se rješava izvan Crne Gore što je po meni apsurdno", naveo je Božović u izjavi za Novu M.

Razlog Vučićevog poteza Božović vidi i u nesaglasju sa čelnicima Mitropolije crnogorsko primorske.

Još od Sinoda SPC kojem je prisustvovao Vučić a na kojem je kako su pisali tada mediji bilo rijeci o Kosovu, kada je predsjendika Srbije otvoreno kritikovao mitropolit Amfilohije, ne jenjava taj tihi sukob.

Posljednje varnice na relaciji Vučić – mitropolit Amfilohije sijevnule su prije Nove godine kada je mitropolit crnogorsko primorski nazvao predsjednika Srbije neznalicom.

"Mislim da je dovoljno to da Vučić ne prihvata naročito Amfilohija, pa da već ima jedan stav koji bi bio isključiv, bez dovoljno razumijevanja i drugih i drugosti. Da crkva mora biti odvojena od države, jasan je Božović. 

Portal Analitika