Svijet

SAD i Kina potpisali trgovinski sporazum

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump i potpredsjednik Vlade Kine, Liu He potpisali su trgovinski sporazum od kojeg se očekuje da poveća kinesku kupovinu američke robe i usluga i umanji tenzije u dugom sporu dvije najveće ekonomske sile.
SAD i Kina potpisali trgovinski sporazum
Mina biznisIzvor

Trump je, nakon ceremonije potpisivanja u Bijeloj kući, rekao da sporazum ispravlja greške prošlosti i donosi ekonomsku pravdu američkim radnicima, prenose svjetske agencije.

„Potpisivanjem obilježavamo potpunu promjenu u međunarodnoj trgovini. Naši napori su izrodili transformišući sporazum koji će donijeti korist za obje zemlje. Veoma je važno za cijeli svijet da dvije gigantske i moćne nacije budu u harmoniji“, rekao je Trump.

Predsjednik Kine Xi Jinping je u pismu Trampu, koje je pročitao Liu He, naveo da je završetak prvog dijela trgovinskog sporazuma dobar za obje države i cijeli svijet.

Međutim, prvi dio trgovinskog sporazuma neće primorati Peking da načini velike ekonomske promjene kao što je smanjenje nefer subvencija za kineske kompanije, što je Trumpova administracija tražila u julu 2018. kada je počela trgovinski rat uvođenjem carina na uvoz robe iz Kine.

Cilj sporazuma je da oslabi neke američke ekonomske sankcije Kini, dok bi Peking trebalo da poveća kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda i druge robe.

Sporazum predviđa da Kina u naredne dvije godine kupi američke poljoprivredne proizvode i drugu robu i usluge, u vrijednosti od 200 milijardi USD, što bi trebalo da doprinese smanjenju američkog trgovinskog deficita s Kinom, koji je 2018. godine dostigao 420 milijardi USD.

Sporazum će smanjiti tenzije između dvije zemlje nastale zbog trgovinskog rata koji je usporio globalni rast, nanio štetu američkim proizvođačima i izazvao probleme u kineskoj ekonomiji.

Potpisivanje prvog dijela sporazuma nastavak je procesa započetog u junu kada su Trump i Xi dogovorili okončanje jednogodišnjeg trgovinskog rata.

Portal Analitika