Fudbal

Hakan Šukur: Erdogan mi je uzeo sve, sad taksiram i prodajem knjige

Legendarni Hakan Šukur jedan je od najboljih fudbalera Turske i Galatasaraja svih vremena. S ekipom iz Istanbula osvojio je Kup UEFA, dok je s Turskom bio treći na svijetu 2002. godine.
Hakan Šukur: Erdogan mi je uzeo sve, sad taksiram i prodajem knjige
Izvor

Osim za Galatasaraj igrao je za Inter, Torino i Parmu, a nakon što je najbolji strijelac Turske svih vremena optužen da je bio jedan od finansijera neuspjelog državnog udara 2016. godine morao je pobjeći iz svoje zemlje. 

Njegovi golovi su zabranjeni, njegovo mjesto u istoriji izbrisano, a ako se vrati u Tursku prijeti mu dugogodišnji zatvor.

Šukur je nakon završetka igračke karijere ušao u politiku, a ubrzo je pristupio Erdoganovoj AK partiji. Nakon sukoba sa predsjednikom Turske napustio je stranku, a nakon neuspjelog državnog udara optužen je za izdaju, otac mu je uhapšen, a Šukur je morao pobjeći u Sjedinjene Američke Države.

"Ništa mi više nije ostalo, Erdogan mi je uzeo sve: Moje pravo na slobodu, pravo na slobodu govora i pravo da radim", rekao je Šukur za njemački Welt am Sonntag.

"Niko ne može da objasni šta je bila moja uloga u puču. Nikad nisam uradio ništa ilegalno, ja nijesam izdajica ili terorista. Možda jesam neprijatelj ovoj vladi, ali ne turskoj naciji. Volim svoju domovinu. Nakon razlaza sa Erdoganom počeo sam da dobijam prijetnje. Radnja moje supruge je napadnuta, moja djeca su maltretirana, moj otac je uhapšen, a sva moja imovina je oduzeta. Zbog toga sam preselio u Sjedinjene Američke Države. Prvo sam otvorio kafe-pekaru u Kaliforniji, ali su čudni ljudi počeli da dolaze. Sada taksiram za Uber i prodajem knjige", rekao je Šukur.
 

Portal Analitika