Protokol

Slovačka višedecenijski prijatelj i saveznik CG na polju odbrane i bezbjednosti

Ministar odbrane Predrag Bošković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Romana Hlobena.
Slovačka višedecenijski prijatelj i saveznik CG na polju odbrane i bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Bošković se zahvalio Hlobenu na predanom radu i unapređenju saradnje Crne Gore i Slovačke, naročito u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Ministar odbrane je naglasio da je zadovoljan odnosima dvije zemlje, pri čemu je posebno istakao podršku Vlade Slovačke u afirmaciji Crne Gore i njene evropske budućnosti.

Bošković je iskazao otvorenost za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa i ukazao na značaj zajedničkog doprinosa zemalja saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Ambasadorje naglasio značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za Zapadni Balkan, već i Jugoistočnu Evropu.

Poručio je i da o članstvu u NATO-u nije moguće govoriti van konteksta Evropske unije i vrijednosti koje ona baštini.

On je istakao da su NATO i evropske integracije dva komplementarna procesa, s ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice.

Hloben je iskazao spremnost Slovačke za definisanjem i sprovođenjem kvalitetnih zajedničkih projekata, koji će dovesti do značajnog unapređenja bilateralne saradnje.

Susret je bio prilika i da sagovornici razmijene informacije o bezbjednosnoj situaciji u regionu, odbrambenim ciljevima, saradnji sa NATO, projektima vojne modernizacije, kao i učešću u međunarodnim misijama i operacijama dvije zemlje.

 

Portal Analitika