Društvo

Mugoša: Ako država ne reaguje odlazak ljekara biće veliki problem

Odlazak ljekara iz Crne Gore još nije toliko izražen kao u okruženju. Ali, ako država odmah ne reaguje, to će u budućnosti biti veliki problem, saopštio je gostujući Radiju Crne Gore predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša.
Mugoša: Ako država ne reaguje odlazak ljekara biće veliki problem
Portal AnalitikaIzvor

"Zdravlje nacije je prioritetno pitanje u svakoj državi. Stoga odlazak ljekara treba da zabrine ne samo nadležne, nego cijelo društvo", kazao je Mugoša.

Migracije ljekara, kako je kaza, dugo traju i veliki su problem u okruženju.

"Taj problem kod nas još uvijek nije izražen. U 2018. prema evidenciji Komore, Crnu Goru je napustilo devet doktora, a u 2019. taj broj je mnogo veći. Javilo nam se 19 kolega", kazao je Mugoša.

On navodi da to vjerovatno nije konačna cifra jer je, dodaje, moguće da su neki otišli ne javivši se matičnoj Komori.

"Ta institucija nema podatke o broju ljekara koji su ranijih godina našli posao u drugim zemljama", kazao je predsjednik Ljekarske komore.

Mugoša ističe da su olakšice koje će od 1. marta važiti u Njemačkoj dodatno upozorenje. Visoke plate, kaže, nijesu jedini motiv odlaska. Prema njegovim rijecima, u toj zemlji već godinama su okrenuti ekonomiji koja veoma vodi računa o zadovoljstvu zaposlenih na radnom mjestu.

"U budućnosti će biti kraće radno vrijeme, smanjiće se obaveze, što će doprinijeti efikasnosti", kazao je Mugoša.

To će, kako navodi, tododatno biti "magnet za doktore medicine iz ovog dijela Evrope.

"Naši zdravstveni radnici veoma su opterećeni, nije im ograničeno radno vrijeme. To je i jedan od razloga što se okreću privatnom sektoru. Posao je iscrpljujući, pa ne mogu da izdrže. Prioritetni motiv za privatnu praksu je želja da se rasterete od velikih radnih obaveza u javnom sektoru", kazao je.

Mugoša ukazuje da ljekari nemaju odgovarajuće mjesto u društvu s obzirom na to koliko traje njihovo školovanje i od kog je značaja njihov posao.

"U jednom društvu kao što je crnogorsko, ako su doktori na nivou prosjeka, jasno je da je napravljena ozbiljna greška, ozbiljan propust. Mi moramo duplo više da radimo da bi imali pristojne uslove za život. To nije normalno i to nije dopustivo u normalnim zemljama", navodi Mugoša.

Predsjednik Ljekarske komore apeluje na nadležne da konačno nađu obavezujuće rješenje koje će spriječiti odliv kadra.

"Ali, to se mora odmah uraditi. Kolegama koji razmišljaju o odlasku poručuje da sačekaju i budu strpljivi. Kako saznajemo, sljedeće nedjelje nastavljaju se pregovori o platama u zdravstvu. Nadamo se da će se dijalogom doci do zadovoljavajućeg rjesenja", zaključio je Mugoša.

Portal Analitika