Crna hronika

UIKS: Juretić negirao bilo kakav vid zlostavljanja, ispitaćemo slučaj

Nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u prethodnom periodu došli su do operativnih saznanja koja su ukazivala na sumnju da je u odnosu na pritvorenika Vladana Juretića, od strane drugih pritvorenih lica sa kojim je smješten u istoj prostoriji, došlo do nepropisnog postupanja, saopšteno je Portalu Analitika iz UIKS-a.
UIKS: Juretić negirao bilo kakav vid zlostavljanja, ispitaćemo slučaj
Portal AnalitikaIzvor

“U cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, nadležni su prvenstveno obavili razgovor i uzeli pisanu izjavu  od pritvorenika Juretića u vezi postupanja drugih pritvorenika prama njemu, Juretić je negirao bilo kakav vid zlostavljanja, pritom navodeći da mu nije poznato da ga je neko fotografisao dok je radio vježbe zbog zdravstvenih problema sa kičmom, niti da u sobi neko od pritvorenika posjeduje mobilni telefon”,  navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje rivičnih sankcija. 
Ističu da su preduzete i druge radnje i mjere u cilju utvrđivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do bilo kog oblika torture prema pritvoreniku Juretiću, kao i okolnosti pod kojima je nastao predmetni snimak. 

“U cilju daljih provjera predmetnih saznanja nadležni iz Uprave za izvršenje krivčnih sankcija su od DN „Vijesti“, koje su danas objavile tekst, zatražili snimke koji se pominju, a na kojim kako se navodi su zabilježene scene mučenja pritvorenika. O navedenom slučaju obavještena je i Uprava policije-OB Danilovgrad radi preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti, kao i Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja se bavi zaštitom i praćenjem ljudskih prava lica lišenih slobode, čiji su predstavnici obavili razgovor sa pritvorenikom Juretićem”,  naglašava se u saopštenju. 

Ukazuju da je, u cilju temeljnog ispitivanja konkretnog događaja, sa pritvorenikom Juretićem jutros ponovo obavljen razgovor. 

“On je ostao dosledan prethodnoj izjavi u kojoj negira bilo kakvo neprimjereno postupanje od strane drugih pritvorenika prema njemu, ponavljaljući da se radilo o vježbama koje on radi zbog zdravstvenih problema. Kako je poštovanje ljudskih prava lica lišenih slobode predmet posebne pažnje u Upravi, nadležni će temeljno i do kraja ispitati svako saznanje u odnosu na konkretni slučaj, koji može ukazivati na bilo koji oblik torture ili drugi oblik neprimjerenog ponašanja u odnosu na imenovanog pritvorenika.  Imenovani pritvorenik je u međuvremenu smješten odvojeno od ostalih pritvorenih lica”, zaključuje se u saopštenju UIKS-a. 
 

Portal Analitika