Politika

Marković: Otvoreni za razgovore sa MCP o temeljnom ugovoru

„Ostajemo otvoreni za razgovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom (MCP) o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kada za to iskažu spremnost“, poručio je danas predsjednik Vlade, Duško Marković.
Foto: gov.me/S. Matić
Foto: gov.me/S. Matić
Portal AnalitikaIzvor

Marković je, na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, podsjetio da je nedavno usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Imali smo opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili njihove preporuke koje su u skladu s međunarodnim standardima, zatražili smo mišljenje Venecijanske komisije (VK). Sve preporuke VK uvrštene su u tekst zakona i njima je potvrđen sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica. Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama“, istakao je Marković.

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova i pravde, Srđan Darmanović i Zoran Pažin, poslali su prethodnih dana poruke da je država spremna na dijalog o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, saopštio je juče da Vlada Crne Gore treba da razgovara sa SPC, a ne MCP, jer je Mitropolija dio SPC.

Marković je kazao i da je Crna Gora prethodnih nedelja, „uprkos velikom broju subverzivnih aktivnosti kojima je bila izložena, uspjela da sačuva bezbjednost“. Dodao je da je država na primjeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO-a i državi koja je duboko u procesu evropskih integracijea, odoljela neprimjerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti, sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana i podsticanja nereda i nestabilnosti.

Portal Analitika