Marketing

Najviše šteti duvanski dim, ne nikotin

Uprkos ustaljenom vjerovanju, nikotin, iako nije bez rizika, sam po sebi nije uzročnik bolesti koje se uglavnom povezuju sa pušenjem cigareta. Nikotin se prirodno nalazi u duvanu, na isti način na koji se, samo u manjoj količini, može naći i u paradajzu, krompiru ili plavom patlidžanu.
Najviše šteti duvanski dim, ne nikotin
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Filip Moris Izvor

Ono što zapravo najviše šteti je duvanski dim, koji je posljedica sagorijevanja duvana. Jer u procesu sagorijevanja, stvara se veliki broj, više od 7.000 štetnih jedinjenja, od kojih je više od 100  “zaslužno” za trajno oštećenje zdravlja pušača. 

„Ljudi umiru od bolesti izazvanih pušenjem i unošenjem štetnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu, a ne u nikotinu“ objasnio je svojevremeno Mičel Zeler, direktor američkog Centra za duvanske proizvode u Američkoj agenciji za hranu i ljekove (FDA).

Problema u sagorijevanju svjesni su i vodeći proizvođači duvanskih proizvoda. Globalni lider u duvanskoj industriji, Filip Moris, više od 15 godina radio je na istraživanju, razvoju i komercijalizaciji IQOS-a, uređaja koji zagrijeva a ne sagorijeva duvan i koji emituje do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete.

IQOS koristi specijalno dizajnirane patrone pravog duvana i zadržava isti nivo nikotina, kao i pravi ukus duvana, ali se, zato što nema sagorijevanja, eliminišu negativni efekti koji nastaju prilikom pušenja cigareta. Kako nema vatre, nema ni pepela. A gdje nema vatre, nema ni  glavnog nosioca štetnih materija – dima.

Dug put do lansiranja IQOS-a Filip Moris proveo je investirajući u svoje naučno istraživačke centre u Nojšatelu i Singapuru, gdje je angažovano preko 450 stručnjaka najrazličitijih ekspertiza iz oblasti nauke, inženjerstva i medicine koji konstantno ispituju uticaj ovog proizvoda ne samo na one koji koriste IQOS, nego i na ljude u njihovoj okolini.

Ova ispitivanja su dokazala da je IQOS manje štetan za zdravlje pušača od nastavka pušenja klasičnih cigareta, kao i da korišćenje ovog uređaja koji zagrijeva duvan ne utiče negativno na kvaitet vazduha u prostoriji, pa samim tim nema ni pasivnog pušenja.

 

Portal Analitika