Društvo

Mihailo: Crna Gora ne postoji bez CPC

Bez Crnogorske pravoslavne crkve sa svojom vjekovnom imovinom Crna Gora nije potpuna država, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti je u tom smislu ključna istorijska prekretnica, kazao je mitropolit CPC Mihailo.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Al Jazeera BalkansIzvor

Prema njegovim riječima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve. 

- Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi 1920. pravili nakon oslobođenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi , onda Crna Gora ne bi postojala kao država - rekao je mitropolit Mihailo za Al Jazeeru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nijesu sjajni. Osim činjenice da CPC nema imovine, te da sam živi u nedovršenoj crkvi na periferiji Cetinja, Mihailo kaže da se ove dvije crkve u mnogo čemu razlikuju.

Prema njegovim riječima, treće goruće pitanje je priznanje autokefalnosti CPC. Tvrdi da je ona po svojoj prirodi i jedinstva države i crkve u prošlosti uvijek bila autokefalna, te da je u velikoj kroz istoriju bila priznata i od drugih. Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišćansko negiranje najviše pogađa.

- Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu - naglasio je Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i vjerskim pitanjima ubuduće prilaze "hladne glave" sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Portal Analitika