Svijet

Fon der Lajen: Narednih šest mjeseci ključni za EU i Zapadni Balkan

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će narednih šest mjeseci biti ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana. Ona je najavila da će Evropska komisija za par nedjelja izaći sa novom metodologijom proširenja.
Fon der Lajen: Narednih šest mjeseci ključni za EU i Zapadni Balkan
N1Izvor

Predsjednica Evropske komisije je ocijenila da, ako se želi da samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu bude uspješan, Brisel mora sada da uradi svoj domaći zadatak.

Fon der Lajen je najavila da će predstaviti metodologiju proširenja za par nedjelja kako bi otpočeli razgovari o neophodnoj modernizaciji, ali i da bi se "prijateljima na Zapadnom Balkanu", Sjevernom Makedonijom i Albanijom dala prespektiva za početak pristupnih pregovora.

"Narednih šest mjeseci biti ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana. Hrvatska zna bolje od mnogih šta znači snaga evropske perspektive. To je pitanje da li imate realnu perspektivu. A Hrvatska najbolje zna koliko ta perspektiva može da utiče na zemlju u pogledu transformacije sistema i ekonomije, ali i što je to dobro što EU može da uradi", kazala je Fon der Lajen.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da se nada će sa Samita u Zagrebu moći da pošalju poruku partnerima u jugo-istočnoj Evropi, za koje je rekao da se još nalaze u nekoj vrsti evropskog predvorja.

"Ako nastavite da sprovodite reforme i ako ispunite sve kriterijume - vaša evropska perspektiva neće biti dovedena u pitanje i bićete dobrodošli", poručio je Plenković.

Portal Analitika