Društvo

Jovanović: Lažne vijesti služe za dolivanje ulja na vatru

U posljednja dva mjeseca, još od početka cijele priče oko usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, sve aktivnosti prati koordinisana i planirana dezinformaciona kampanja koja ima za cilj zbunjivanje javnosti, kazao je Milan Jovanović iz Digitalno-forenzičkog centra Atlantskog saveza Crne Gore za Dnevne novine.
Foto: Cdm
Foto: Cdm
Dnevne novineIzvor

“Uvod u protestne šetnje i haos u parlamentu bila je skoro dvomjesečna kampanja u medijima u Srbiji, čije su naslovne stranice obilovale lažnim, ali i bizarnim vijestima poput one da se u Manastiru Ždrebaonik čuvaju mošti Svetog Save. Pred samo glasanje u parlamentu, po dobro uhodanom receptu, plasirana je informacija o navodnom šamaru koji je visoki službenik Uprave policije zadao premijeru Markoviću. Od 1998. godine, kao i za vrijeme bombardovanja, ali i referenduma 2006, priče o bezbrojnim sličnim šamarima služile su da pokažu da u samom vrhu države o ključnim pitanjima nacionalne bezbjednosti ne postoji konsenzus”, kaže Jovanović.

On ističe da nije riječ samo o strahu o imovini crkve, dokazuje i usijanje narativa koji ima za cilj dovođenja u pitanje crnogorske nezavisnosti, i njenog euroatlantskog puta.

“Negiranje simbola, suprotstavljanje trobojke crvenoj zastavi, narativ koji svodi Crnu Goru na četiri nahije, kao i

lažna vijest o tome da se Crna Gora žalila NATO zbog paljenja zastave, a koju je plasirao predsjednik Srbije, dokaz je da priča oko crkve, htjeli mi to da priznamo ili ne, mnogo šira od onoga što pokušava da nam se plasira”, ocijenio je.

Za razliku od ranijih kampanja u sličnim stresnim situacijama, kako kaže, ovog puta se komunikacija sa javnošću odvija u realnom vremenu, pa se tako plasiranjem priče o navodnoj koordinaciji između vlade u Beogradu i Podgorici pokušava od svake odgovornosti abolirati vlast u Srbiji.

“Nepreduzimanje nikakvih bezbjedonosnih mjera tokom napada na crnogorsku ambasadu bilo je evidentno, iako je sam Vučić plasirao neistinu o hiljadu policajaca koji su obezbjeđivali objekat. Sa brojnih snimaka incidenta jasno se vidi da ispred objekta skoro da nikog nije bilo”, ističe Jovanović.

On naglašava da, iako je evidentno da litijama širom Crne Gore prisustvuje značajan broj građana, cifre od 100 pa i 120 hiljada koje se pominju u određenim medijima su daleko od realne slike i situacije.

“Ovakvim informisanjem građana doliva se ulje na vatru i daje se dodatan podstrek onima koji pozivaju na radikalizaciju, kao što je organizacija Srpska čast, koja javno i direktno poziva na oružje, a predstavlja se kao ‘humanitarna’. Ozbiljni pozivi na nasilje koji ujedno raspiruju mržnju, objavljeni su na portalu IN4S. Zbog istih Agencija za elektronske medije je pokrenula proceduru za utvrđivanje odgovornih pravnih i fizičkih lica zbog postavljanja nezakonitih sadržaja na pomenutom portalu”, kaže on.

On podsjeća da je objavljivanjem dezinformacije na portalu FOS Media da će se pripadnici ROSU staviti na raspolaganje Crnoj Gori za Badnji dan izazvalo brojne negativne komentare, ali i žustru reakciju tužilaštva i policije.

“U svemu ovome, pored dobro poznatih dežurnih medija koje služe ovome, ovaj put su poslužile i stranice na društvenim prežama koje dijele tzv. mim sadržaje u kojima se karikaturnim pristupom poruka kompresuje i bez kritičkog sagledavanja daje na konzumaciju. Osim ovoga, stranice služe i za koordinaciju protesta. Još jedna lažna vijest, ovog puta oko navodne eksplozije u Vili Gorica, juče je pronašla svoj put do šire publike. Ubrzo reagovala je i policija, koja je u saopštenju na Tviteru navela da se zapravo radi o manjem elektro kvaru koji je ubrzo saniran. Eksplozije nije bilo, kako prenose pojedini mediji s ciljem širenja panike”, kaže Jovanović.

Portal Analitika