Podgorica

Ostaje raskrsnica ka Tabačkom mostu

Pristupna saobraćajnica ka Tabačkom mostu biće zadržana, a ukoliko konkursno idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga Božane Vučinić opravda izmještanje raskrsnice u podzemnu etažu, svakako će ono biti uzeto u razmatranje, odgovor je iz Glavnog grada koji je stigao na pitanje da li je ovu raskrsnicu potrebno tretirati kroz podzemnu etažu ili je moguće zadržati originalne kote terena na ovom potezu.
RTCG
RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Do 25. decembra do kada je Glavni grad ostavio rok da se mogu postavljati pitanja u vezi sa konkursom pristiglo je još jedno pitanje. Građane je zanimalo koliki je minimalni broj parking mjesta koji je potrebno predvidjeti u podzemnoj etaži s obzirom da je prethodnim planskim dokumentom planirano 680 parking mjesta.

“Konkursnim rješenjem potrebno je predvidjeti optimalan broj parking mjesta u okviru zahvata predviđenog raspisom konkursa, i to u dvije etaže. Broj parking mjesta od 680 nije obavezujući. U skladu sa definisanim kriterijuma, žiri će vrednovati funkcionalnost i funkcionalnu opravdanost rješenja, kao i racionalno korišćenje prostora”, piše u odgovorima.

Uređenje Trga Božane Vućinića, kako je naznačeno u konkursnom zadatku, podrazumijeva aktivaciju i osavremenjavanje otvorenog gradskog prostora i njegovih sadržaja, pri tome vodeći računa o vrednovanju istorijskih, kulturoloških, socioloških i funkcionalnih zahtjeva ovog prostora.

“Trg Božane Vučinić smatra se nedovršenim u smislu artikulacije prostora trga, koji se trenutno koristi kao imporvizovani parking prostor, sa neuređenim zelenim površinama i nereprezentativnim fasadnim frontovima. Ovaj prostor nastao je kao posledica nepravilne urbanističke mreže, karakteristične za prostor koji se za vrijeme osmanske vladavine fomrirao na lijevoj obali Ribnice. Kako je nesporno potrebno vratiti ovom prostoru njegovu primarnu funkciju, odnosno trg, kao logično rješenje nameće se davanje prednosti pješacima i kreiranje jedinstvene pješačke zone. Idejnim rješenjem neophodno je ponuditi i rješenja pristupa trgu u izuzetnim situacijama, odnosno za interventna i hitna vozla. Na pješačkim stazama dozvoljeno je kretanje bicikala”,  piše u konkursnom zadatku.

Portal Analitika