Za potrebe prvog javnog akvarijuma Institut će otkupljivati ribu

Prvi javni akvarijum u Crnoj Gori Boka akvarijum – Mont Akva (Boka Aqvarium – Mont Aqua), koji će biti smješten u kotorskom Institutu za biologiju mora, u završnoj je fazi. Prema riječima šefa Laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u ovoj naučnoj ustanovi dr Aleksandra Joksimovića, zvanično otvaranje akvarijuma planirano je za kraj maja ili početak juna.
Za potrebe prvog javnog akvarijuma Institut će otkupljivati ribu
SkalaIzvor

“Akvarijum se prostire na površini od 300 kvadratnih metara unutar zgrade i prostora Instituta sa pogledom na grad Kotor, a nalazi se na mjestima gdje su ranije bili eksperimentalni akvarijumi”, rekao je Joksimović Skala radiju preciziravši da slijedi unutrašnje sređivanje i postavljanje bazena, dok će ubacivanje ribe iz našeg mora početi već na proljeće.

On se nada pomoći domaćih ribara, jer će se u akvarijumu predstaviti živi svijet Bokokotorskog zaliva i crnogorskog dijela Jadranskog mora. Institut će, kaže, od ribara otkupljivati sve što oni ulove i da će im to biti plaćeno. Joksimović očekuje pomoć i Ministarstva poljoprivrede i drugih zainteresovanih za ovaj projekat, jer će akvarijum biti svojevrsna turistička atrakcija koja će svakodnevno privlačiti veliki broj turista.

“Pored turističkog i naučnog karaktera, akvarijum će imati i edukativni, jer će to biti biti prilika da posjetioci, a naročito oni najmlađi, dobiju potrebna znanja iz morskog ekosistema i živog svijeta našeg podmorja. Nastojaćemo da nastanimo najatraktivnije vrste, što će zavisiti od uslova koje budemo stvorili, kao što su morska kornjača i druge”, najavio je Joksimović.

Inače, ova investicija vrijedna je preko 1,1 milion eura, a najveći donator je Kraljevina Norveška. Dio sredstava obezbijeđen je i od MIDAS 2 -projekta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a dio je obezbedilo JP Morsko dobro za finansiranje spoljnog uređenja terena. Projekat je pomogao i Univerzitet Crne Gore, čiji dio je kotorski Institut za biologiju mora.

Portal Analitika