Svijet

Novi vođa Omana: Slijediću mirovnu politiku sultana Kabusa

Novi vođa Omana sultan Hajtam bin Tarik al-Said obećao je danas da će nastaviti spoljnopolitički pristup svog prethodnika sultana Kabusa bin Saida, koji je vodio tu arapsku zemlju kroz uzburkane vode Persijskog zaliva balansirajući bliske odnose sa SAD i Iranom.
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP
Portal AnalitikaIzvor

Novi vladar koji je bio ministar kulture Omana govorio je pošto je naimenovan za nasljednika sultana Kabusa bin Saida koji je preminuo jutros u 80. godini.

Kabus, najdugovječniji zalivski monarh, koji je na vlast došao dvorskim udarom 1970. godine, bio je poznat po diplomatskom balansiranju u Persijskom zalivu i često je bio posrednik u razgovorima SAD i Irana.

Poruka novog sultana Hajtama sunarodnicima i svijetu je jasna: Oman će nastaviti putem koji je postavio Kabus kao neki mirovni posredinik.

"Slijedićemo istu liniju kao pokojni sultan, i principe koje je utvrdio za spoljnu politiku naše zemlje, mirnog suživota među nacijama i ljudima i dobrosusjedsko ponašanje nemiješanja u poslove drugih", rekao je Hajtam u prvim izjavama kada je postao sultan.

U skladu sa islamskom tradicijom sultan Kabus sahranjen je prije nego je pao mrak, a ime njegovog nasljednika objavljeno je danas popodne.

Portal Analitika