Društvo

Crkveni ustav knjaževine Crne Gore donešen prije 116 godina: CPC je autokefalna

Na današnji dan, 11. januara 1904. godine, donešen je Ustav Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori. Ustav Svetog sinoda sačinio je pravoslavni episkop iz Zadra dr Nikodim Milaš, najistaknutiji kanonista toga doba na zapadnom Balkanu.  
 Crkveni ustav knjaževine Crne Gore donešen prije 116 godina: CPC je autokefalna
Portal AnalitikaIzvor

U prvom članu je naglašeno da je naša crkva autokefalna, kao što je to navedeno i u Ustavu knjaževine Crne Gore koji je donešen sljedeće, 1905. godine. U Ustavu je crkva u Crnoj Gori imenovana kao - Crnogorska crkva.

Priča koju decenijama čujemo iz SPC u Crnoj Gori, kako naša crkva u vrijeme knjaževine/kraljevine Crne Gore i ranije, nije bila autokefalna je sofizam - prefinjeno obmanjivanje, mudrijašenje, a mudrolija iz SPC povodom ove tvrdnje, glasi - "CPC jesu svi priznavali i jeste bila nezavisna, ali nije bila autokefalna, jer nije imala tomos."

2-clanak-1-ustava-svetog-sinodaTo znači da ni Ruska pravoslavna crkva danas nije autokefalna, jer ni ona nema tomos niti ga je ikada imala, a naravno ni Sv. Sava nije imao tomos iako je u državi svoje dinastije napravio nezavisnu crkvu.

Sofizam da Crnogorska crkva nije bila autokefalna je istovjetan kao kad bi sad iz SPC počeli da govore da Velika Britanija nije država jer nema ustav, a sve države naravno imaju ustave i nema veze što sve države svijeta priznaju Britaniju, ona nema ustav - nije država. Takođe Kostarika nema vojsku, sve države na svijetu je priznaju ali, Kostarika nije država, jer nema vojsku - podrazumijeva se da svaka država mora imati svoju oružanu silu kojom će štititi svoj narod, a ako nema vojsku - nije ni država.

Budite uvjereni, ako nekad Srpska crkva u Crnoj Gori počne da mudrijaši kako Britanija i Kostarika nijesu prave države, horski će za klerom SPC to početi da ponavljaju i vjernici te crkve.

SPC ima monopol na neistine.

Portal Analitika