Politika

Vujović: Usvajanjem izbornih zakona bez opozicije vlast pokazala da ne želi dogovor

Ono što zabrinjava i što je indikativno je ponašanje značajnog dijela opozicije kojem su neka druga, referendumsko-identitetska, pitanja očigledno važnija od demokratske i evropske teme slobodnih izbora – kazao je Ivan Vujović
Vujović: Usvajanjem izbornih zakona bez opozicije vlast pokazala da ne želi dogovor
Nova PobjedaIzvor

Usvajanje seta izbornih zakona, i to bez prisustva ikoga iz opozicije, samo je potvrdilo nedostatak stvarne volje vlasti da se o pitanju izbornog ambijenta postigne minimum saglasnosti i dogovora – kazao je za Pobjedu Ivan Vujović, generalni sekretar SDP-a, poručujući da „neuspjeh rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva podrazumijeva odgovornost i vlasti i onih iz opozicije koji su iza leđa javnosti pripremali dogovor o formiranju Odbora“.

On je kazao da je usvajanje seta izbornih zakona u odsustvu opozicije čin koji „ne doprinosi političkoj stabilnosti i stvaranju povjerenja između političkih aktera koje vjerovatno nikada nije bilo na nižem nivou“.

To bi trebalo, kazao je Vujović, „dobro da zamisli aktuelnu vlast, imajući u vidu ukupan politički i društveni kontekst i zajedničku potrebu da Crna Gora bude stabilna na svom prozapadnom kursu uprkos nastojanjima mnogih, i unutar i van nje, koji i dalje maštaju neke druge nazadne politike“.

- Od navodne spremnosti da se razgovara o svim aspektima izbornog ambijenta, što je bilo zapisano u Odluci o reformi izbornog zakonodavstva, aktuelna vlast nam sada cinično poručuje da je na stolu samo zakon o izboru poslanika i odbornika. I čak priznaje da bi i taj zakon unilateralno usvojili sa ostalima da im nije potrebna dvotrećinska većina. Toliko o demokratskim kapacitetima i spremnosti na suštinski dijalog i dogovor. Da ne pominjemo razgovore o pravno političkom modelu implementacije dogovorenih rješenja, koje sada DPS ne pominje, iako se na to obavezala – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, svi zakoni, posebno o biračkom spisku, medijima, RTCG, finansiranju političkih partija, zajedno sa modelom implementacije, čine cjelovit paket izbornog zakonodavstva i, kako je rekao, bez dogovora o svim ovim elementima nećemo imati ambijent za slobodne izbore.

- Potpuni neuspjeh rada Odbora za izborno zakonodavstvo podrazumijeva odgovornost onih iz vlasti i onih iz opozicije koji su iza leđa javnosti i pripremali dogovor o formiranju Odbora. Crna Gora je na taj način pokazala da nema političku elitu sposobnu da rješava konkretne probleme iako je u nekim prethodnim, politički tenzičnijim vremenima taj kapacitet postojao i za rješavanje mnogo delikatnijih pitanja nego što je ovo. Podsjećam recimo da smo ranije redovno širokim konsenzusom usvajali izborno zakonodavstvo, pa je onda jasno gdje se danas nalazimo kada je riječ o međusobnom povjerenju i stepenu usvojenih demokratskih standarda – istakao je Vujović.

On je kazao da „opstrukcije DPS-a nijesu nista novo ali ono što zabrinjava i što je indikativno je ponašanje značajnog dijela opozicije kojem su neka druga, referendumsko-identitetska, pitanja očigledno važnija od demokratske i evropske teme slobodnih izbora“.

- SDP je spremna na sveobuhvatni dijalog koji bi tretirao sva otvorena pitanja, prije svega izbornog ambijenta, ali i pitanja funkcionisanja pojedinih institucija koje su blokirane ili djeluju van ustavnog i zakonskog legitimiteta. Sva ta pitanja se moraju rješavati kako bismo stabilizovali i doveli u redovno stanje ukupan pravni i politički sistem. SDP očekuje da će se, prije svih, vlast dozvati pameti i imati više senzibiliteta i državničke odgovornosti za dogovore o svim ovim otvorenim temama jer je unilateralno usvajanje važnih zakona i generalno ovakvo ponašanje vlasti put ka daljoj političkoj nestabilnosti – poručio je Vujović.

Vladajuća koalicija krajem decembra prošle godine usvojila je zakone o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, biračkom spisku, teritorijalnoj organizaciji, kao i dopuna Krivičnog zakonika. Prijedlog zakona o izboru poslanika i odbornika, za čije usvajanje je potrebna dvotrećinska podrška, povučen je iz procedure, a potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, koji je bio predsjednik Odbora za izborno zakonodavstvo, rekao je da će taj prijedlog biti ponuđen opoziciji kao platforma za dijalog.

Portal Analitika