Region

Jovanović: To što SPC radi nema veze sa pravoslavljem i hrišćanstvom

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da ne voli da ratuje protiv crkve, ali je kazao da “to što SPC radi odavno više nema veze sa pravoslavljem i hrišćanstvom”.
Jovanović: To što SPC radi nema veze sa pravoslavljem i hrišćanstvom
Happy/KurirIzvor

“Mislim da Srpska crkva zloupotrebljava našu politiku, to je naš problem. Nije da Aleksandar Vučić manipuliše crkvom. Crkva manipuliše sa Milom Đukanovićem i Vučićem. Oni su htjeli Vučića da privedu na svoju stranu, ne zbog Crne Gore”, rekao je Jovanović gostujući na Happy televiziji u emisiji Milomira Marića.

Jovanović je ocijenio da su dešavanja u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjerosipovijesti  zapravo “podizanje temperature u Beogradu”.

“Ako nekoga žele da sruše to je Vučić, a ne Đukanović. Ne mogu Đukanoviću ništa, a Vučiću je ovo poruka šta će da se desi ako krene da rješava Kosovo”, smatra Jovanović.

On je ispričao da je bio u dobrim odnosima sa mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem sve dok ga 2001. godine nije prokleo zbog izručenja Slobodana Miloševića Hagu, a da je za njega Amfilohije prestao da postoji onoga trenutka kada je na sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića održao govor.

“Bio je postignut dogovor da se ne drži nikakav govor. Ne zato što smo se mi plašili šta će on reći, nego zato što smo smatrali da je to neumjesno”, rekao je Jovanović.

Podsetimo, Amfilohije je predvodioobred sahrane Zorana Đinđića i pri tom citirao dio Jevanđelja “ko se mača lati, od mača i strada”.

“Onda je on sam uzeo mikrofon i održao taj govor. Nisam mu ništa rekao, samo sam ga tog trenutka, ne mogu da budem toliko vulgaran da kažem precrtao. Tog trenutka je on za mene prestao da postoji”, kazao je Jovanović.

Portal Analitika