Politika

Gegaj: Dobro je što albanske partije Crnu Goru doživljavaju kao svoju kuću

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da je dobro što, za razliku od nekih drugih stranaka, albanske političke partije Crnu Goru doživljavaju kao svoju kuću i što svoj politički interes podređuju tome.
Gegaj: Dobro je što albanske partije Crnu Goru doživljavaju kao svoju kuću
Nova PobjedaIzvor

 “Demokratska partija socijalista se neće miješati u to kako će nastupati manjinske stranke na parlamentarnim izborima. Naravno, u političkom životu koalicije se stvaraju kada za to postoje politički interesi”, kazao je Gegaj, komentarišući najavu jedinstvenog nastupa albanskih stranaka.

On je povodom zahtjeva dijela albanskih stranaka za garantovanim mandatima kazao da je DPS spremna da uvaži sve zahtjeve manjinskih partija koji su u skladu sa najvišim evropskim i demokratskim standardima.

“Naravno, u političkom životu koalicije se stvaraju kada za to postoje politički interesi. Dobro je što za razliku od nekih drugih stranaka, albanske političke partije Crnu Goru doživljavaju kao svoju kuću i što svoj politički interes podređuju tome”, navodi Gegaj.

Albanski političari i državnici pozdravili su usvajanje zakona o nacionalnim simbolima i izmjene zakona o javnom redu i miru po kome nema više kazni za isticanje nacionalnih simbola.

Gegaj navodi da je u pitanju demokratsko i kvalitetno zakonsko rješenje.

“Donosi potpunu slobodu u upotrebi nacionalnih simbola. Crna Gora je i ovim zakonom pokazala da gradi društvo jednakih uz uvažavanje svih evropskih standarda. Očigledno da je Crna Gora posvećena unapređenju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica i konstantno ulaže napore u promovisanju zaštite ovih prava. Takođe, jedan od osnovnih ciljeva države Crne Gore je i puna integracija manjinskih naroda, uz očuvanje njihove nacionalne posebnosti i zaštite njihovih prava. Crna Gora je zajednička kuća svih nacija i vjera koje u njoj žive, a multietnički sklad i tolerancija njena najveća vrijednost koju svi zajedno moramo čuvati i njegovati”, ističe Gegaj.
 

Portal Analitika