Politika

DF neće organizovati doček, slijede savjete Sinoda SPC

Odustali smo od dočeka ispred Skupštine nakon saopštenja Sinoda SPC - kazao je Pobjedin izvor iz DF-a. Stav DF-a faktički znači da neće biti okupljanja za 13. januar
DF neće organizovati doček, slijede savjete Sinoda SPC
PobjedaIzvor

Demokratski front neće organizovati doček pravoslavne Nove godine 13. januara ispred Skupštine Crne Gore, kako je ranije bilo najavljeno – rečeno je Pobjedi u tom opozicionom savezu.

- Odustali smo od dočeka ispred Skupštine nakon saopštenja Sinoda SPC - kazao je Pobjedin izvor iz DF-a. Stav DF-a faktički znači da neće biti okupljanja za 13. januar.

Srpska kuća dva dana ranije odustala je od ideje da organizuje doček pravoslavne Nove godine, a takvu odluku je donijela, kako je saopštio njen izvrni direktor Emilo Labudović, poštujući preporuku Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve "da se izbjegne svaki vid politizacije molebana i litija koje predvode naše vladike, a istovremeno uzimajući u obzir zlokobne najave ovdašnjeg režima da to okupljanje zloupotrijebi i izazove nerede, o čemu već pišu mediji u okruženju".

Labudović je naveo da tim otkazivanjem, Srpska kuća želi da poruči da ni na koji način ne može biti ugrožena "sabornost i odlučnost sveštenstva, monaštva i vjerujećeg naroda da istraje u masovnim okupljanjima do povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti".

- Na ovaj način ostavljamo dovoljno vremena i prostora da neko od onih za koje naši protivnici ne mogu reći da politizuju ova dešavanja eventualno zakaže takav skup. Na taj način bi se izbjegao svaki vid mogućih zloupotreba i manipulacija koje bi mogle unijeti nepotrebnu konfuziju i ugroziti sabornost pravoslavnog naroda u svom nastojanju da se odupre otimačini naših svetinja - saopštio je Labudović.

U saopštenju Sinoda SPC se, između ostalog, navodi da se do sada pokazalo da su svenarodna okupljanja imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja.

Portal Analitika