Svijet

Iran napao američke baze u Iraku

Rakete su ispaljene na dvije američke baze - Asad na zapadu i Irbil na sjeveru Iraka
Iran napao američke baze u Iraku
Agencije/TwitterIzvor

Iranska Revolucionarna garda ispalila je na desetine projektila na više američkih vojnih baza u Iraku, objavili su američki mediji. Pentagon je potvrdio napad, navodeći da su napadnute dvije baze u kojima su stacionirani američki vojnici. U Bijeloj kući održava se hitan sastanak na kojem učestvuju predsjednik Donald Tramp, šef Pentagona Mark Esper i državni sekretar Majk Pompeo. Iranska Revolucionarna garda potvrdila je da je napad osveta zbog ubistva njihovog generala Sulejmanija. Za sada nema podataka o žrtvama. 

Iranski zvaničnici rekli su da su napadi početak obećane odmazde za ubistvo vrhovnog komandanta Revolucionarne garde.

-Počela je žestoka osveta Revolucionarne garde, rekao je u izjavi za kanal Telegram zvaničnik islamske revolucionarne garde.

Prema iranskoj državnoj televiziji, Teheran je lansirao "desetine" raketa zemlja-zemlja prema iračkoj vazduhoplovnoj bazi Ain Asad, u kojoj su smještene američke trupe. Ej-Bi-Si navodi da su rakete ispaljene na Irbil na sjeveru Iraka, kao i vazduhoplovnu bazu Asad na zapadu. Njujork tajms piše da su napadi počeli u isto vrijeme kada je ubijen i general Kasem Solejmani. 

Neki iranski zvaničnici objavili su na tviteru su slike iranskih zastava kao odgovor na tvit Donalda Trampa koji je objavio američku zastavu nakon što je general Suleimani ubijen.

Američki vojni zvaničnici rekli su novinarima da je najmanje šest raketa palo na vazdušnu bazu.

I portparolka Bijele kuće Stefani Grišam potvrdila je da je bilo napada.

- Svjesni smo izvještaja o napadima na snage SAD u Iraku. Predsjednik je o svemu obaviješten, pažljivo se prati situacija i u toku su konsultacije sa timom za nacionalnu bezbjednost - rekla je ona.

Prvi snimak načinjen u bazi Ajn el Asad na koju je palo nekoliko iranskih projektila. Si-En-En javlja da među iračkim vojnicima u toj bazi ima žrtvama.

Povodom napada u Iraku oglasio se i Pentagon.

-Iran je 7. januara oko 17.30 po američkom vremenu lanisirao više desetina balističkih projektila protiv američkih vojnih i koalicionih snaga u Iraku. Jasno je da ove rakete dolaze iz Irana i da su pogodile najmanje dvije iračke vojne baze koje su ugostile američko vojno i koaliciono osoblje u Al-Asadu i Irbilu, navodi se u saopštenju Pentagona.

Kako se navodi u saopštenju, baze su u stanju visoke gotovosti i preduzete su sve “odgovarajuće mjere” kako bi se zaštitile američke trupe i njihovi saveznici, a Pentagon se bavi prvim procjenama štete izazvane napadima.

-Nedavno je kao odgovor na prijetnje Irana i njihove akcije, Ministarstvo odbrane preduzelo sve odgovarajuće mjere da zaštitimo naše osoblje i saveznike. Ove baze bile su u stanju visoke gotovosti s obzirom na pokazatelje da je iranski režim namjeravao da napadne naše snage i interese - saopšteno je iz Pentagona. 

Do napada je došlo dan nakon nakon što su predsjednik SAD Donald Tramp i iransko rukovodstvo razmijenili prijetnje odmazdama.

Portal Analitika