Društvo

Džomić: Niko ne otvara rat, spor oko imovine svesti isključivo na sudsku instancu

Zakon o slobodi vjeroispovijesti stupa sjutra na snagu. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pored sadržaja, smatraju spornim i datum početka važenja tog zakona. Koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić za Prvu kaže da iz trenutne situacije treba izaći dijalogom.
Džomić: Niko ne otvara rat, spor oko imovine svesti isključivo na sudsku instancu
Prva TvIzvor

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu kako ih vrijeđa to što Zakon o slobodi vjeroispovijesti stupa na snagu na- Božić.

"Objavljen je 30. decembra u Službenom listu Crne Gore, stupa osmog dana od dana obljavljivanja i to je na Božić, sedmog januara. I to je jedan veoma ružan način da se na takav način, najvećoj crkvi, sa najviše vjernika, državljana Crne Gore, čestita najradosniji hrišćanski praznik - Božić," poručuje Džomić.

Vođa pravnog tima Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravosalvne crkve tvrdi kako ne žele da budu, kako kaže, izvan niti iznad pravnog poretka.

"Ključna je poruka da ovdje niko ne otvara nikakav rat. Smatram da pod hitno treba otvarati dijalog, na jedna stručan, odgovoran način i ključne teme, poput ovih imovinsko- pravnih sporova, svesti na isključivo sudsku instancu kao što je i red," objašnjava Džomić.

Atmosfera prije i nakon donošenja Zakona donijela je naipetost Crnoj Gori. Poslanici DF-a pravili su nerede u Parlamentu, stizale su grube optužbe iz vrha države susjedne Srbije, vjernici su izašli na ulice. Pljuštale su uvrede i zapaljive poruke preko prosrpki i srpskih medija.

Iz Vlade kažu kako je namjera države da na savremen način uredi odnos sa vjerskim zajednicama. Ostale, osim SPC-a, generalno su iskazale pozitivan stav prema, kako su rekli, svakoj promjeni u odnosu na Zakon iz 77.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Zakon doživljavaju kao atak na imovinu, uprkos uvjeravanjima iz Vlade da to nije cilj.

Portal Analitika