Društvo

Medenica: Cilj je očistiti sudijske stolove od starih predmeta

Sudijska 2019. godina je bila izuzetno zahtjevna i donijela je niz izazova sa kojima se sudstvo vješto izborilo, kazala je u intervjuu za Dnevne novine predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja je ujedno najvila da će 2020. godinu obilježiti transparentnost sudova, smanjenje broja "starih" predmeta kod prvostepenih sudova, nastavak usklađivanja prakse Vrhovnog suda Crne Gore sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.
Medenica: Cilj je očistiti sudijske stolove od starih predmeta
Dnevne novineIzvor

Osim toga, prema njenim riječima, u ovoj godini će se ispunjavati  obaveze u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24, te će se sa najvećom otvorenošću u dijalogu sa predstavnicima Evropske komisije i rješavati predmeti, koji su bili u fokusu javnosti.

Ona je, posmatrajući rezultate svih sudova u prethodnoj godini, saopštila lični utisak da su rezultati solidni, imajući u vidu da su se sudovi uspješno uhvatili u koštac sa starim predmetima.

- Naime, 2019. godina je bila godina rješavanja starih predmeta, jer nam je cilj da u 2020. godini '"očistimo sudijske stolove" od starih predmeta i ostvarimo punu efikasnost, kako bismo ispunili očekivanja građana i preduprijedili kršenje prava na suđenja u razumnom roku. Uz pomoć međunarodnih partnera iz projekta "Eurol" identifikovali smo prepreke za pravovremeno rješavanje sporova, zbog čega smo održali sastanak sa predstavnicima Uprave policije, Uprave za nekretnine, Udruženja sudskih vještaka Crne Gore i Pošte Crne Gore. U aktivnom dijalogu, usvojili smo zaključke koji će direktno doprinijeti efikasnosti sudstva i uvjerena sam da ćemo neposrednom komunikacijom i ubuduće rješavati sve izazove koje primjećujemo u praksi", navodi Medenica.

O konkretnom učinku sudova može se, kaže ona, više govoriti u prvom kvartalu 2020. godine, kada se izrade statistički izvještaji o radu.

- Svakako, uvjerena sam da smo na svakom polju unaprijedili status sudstva za ljestvicu više, u korist građana, i to na svakom polju: prvenstveno zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, zaštite prava oštećenih i žrtava u krivičnom postupku, transparentnost rada sudova i odgovornost sudija. Kreativni pristup Vrhovnog suda Crne Gore u osmišljavanju novih sudskih politika i u rješavanju izazova u praksi je karakteristika koja je bila dominantno izražena u 2019. godini - istakla je Medenica.

 

Portal Analitika