Region

Vučić: Priština bi kao Podgorica, i takve pripreme su u toku

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da ne bi isključio mogućnost da i Priština pribjegne donošenju sličnog zakona kakav je o slobodi vjeroispovijesti donijela Crna Gora.
Vučić: Priština bi kao Podgorica, i takve pripreme su u toku
TanjugIzvor

Vučić je rekao da su i takve pripreme u toku, što se moze vidjeti i po njihovim udžbenicima.

Kaže i da se kampanja o kosovskoj baštini, koja navodno treba da bude različita, da u nju uđu islamski i pravoslavni spomenici, da je porodica Gaši izgradila Dečane... vodi već više godina.

"Ne bih isključio tu mogućnost" rekao je Vučić, ali je istakao da je srpski narod kad je jedinstven tvrd orah i žilav u želji da očuva svoje.

"Kada ljudima dirnete u to da ne smiju da sačuvaju ime i prezime, svoju vjeru i crkvu svoje spomenike kulture, svoju baštinu, onda se taj duh snage i energije i slobode probudi u svakom Srbinu i onda mi umijemo i da se izborimo", istakao je Vučić.

Vučić je izjavio da ga niko iz Evropske unije nije pozvao da bi ga ubijeđivao da ne ide u Crnu Goru na Badnji dan.

"Ali da jeste, moj odgovor bi bio da Srbija svoje odluke donosi odgovorno i suvereno", poručio je Vučić na konferenciji za novinare u vili Mir.

Vučić je prenio i da je prije dva dana razgovarao sa sekretarom za nacionalnu bezbjednost SAD Robertom O'Brajenom, o situaciji u regionu, da su imali dobar razgovor, ali da nijesu govorili o Crnoj Gori.

Upitan da komentariše to sto je američka ambasadorka u Crnoj Gori kritkovala paljenje crnogorske zastave u Beogradu, a ne i prebijanje sveštenika u Crnoj Gori, Vučić je rekao da paljenje zastave nije nešto čime neko treba da se diči.

Ali, dodaje da je čudno to što nije primjetila taj događaj u Crnoj Gori, ali jeste u Beogradu, i dodao da ne treba u svemu kriviti američke ambasadore, ocjenjujući to kao izraz odnosa prema Srbiji i Srbima.

Jer, kako kaže drugačije objasniti odnos prema pitanju pokožaja Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

Na pitanje zašto nije ranije reagovao povodom spornog zakona o slobodi vjerospovijesti, Vučić kaže da je sa Đukanovićem razgovarao čim se zakon našao u proceduri i da je uradio sve da zaštiti interes srpskog naroda, poštujući nezavisnost i integritet države Crne Gore..

Odbacuje primjedbe onih koji smatraju da je Srbija trebalo ranije da zna da se zakon priprema, uz primjedbu - nije valjda da treba da špijuniramo DPS i crnogorsku vladu.

"Od 2006. Crna Gora je nezavisna. Mi nemao pravo da se miješamo u unutrasnje stvari", poručio je Vučć, navodeći da u mnogome bivša vlast snosi odgovrnost što je do raspada SRJ došlo.

Vojsilav Koštunica, kako kaže, to vjerovatno ne bi podržao, ali su Boris Tadić i Dragan Đilas svojom nesposobnosću tome doprinijeli, smatra Vučić.

Ukazuje i da je kada je zakon potpisan izašao sa najoštrijim stavom o tom pitanju i da ne odustaje ni od jedne izgovorene riječi i da niko neće da ga ućutka zbog mišljenja kao što to pokušavaju u Prištini, jer je ponovio istinu o slučaju Račaku i riječi Ivana Teodosijevića.

"Nadam se da se nijedan pametnjaković iz međunarodne zajednice neće sjetiti da tako nešto uradi", poručio je Vučić.

Portal Analitika