Region

Milanović: Znam da nijesam svima po volji, vrijeme je za dijalog

Zoran Milanović obratio se pristalicama nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Poručio je da neće dijeliti hrvatske građane i da će sarađivati sa izvršnom vlašću.
EPA
EPA
Portal AnalitikaIzvor

Milanovića su pristalice dočekale uzvicima "Zoki, Zoki"... On im je poželio dobrodošlicu u "tvornicu pobjeda". Zahvalio se svima koji su ga podržali u pobjedi na izborima i onima koji nijesu.

Zahvalio se i protivkandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović. Na pomen njenog imena okupljeni su počeli da viču "ua", ali ih je Milanović u tome prekinuo.

Istakao je da je kampanja bila teška i duga, ne uvijek korektna, ali je naveo da je politika strastven posao.

Izvinio se ako je "bilo koga previše nagazio" ili ako je rekao neku neistinu, uz opasku da to nije bilo namjerno.

"Od danas radim posao drugačiji od ovog do sada. Građani su me izabrali za predsjednika Hrvatske, naše republike svih građana, Hrvata i onih koji to nijesu", naveo je Milanović.

Ukazao je da mu je to što je bio premijer predstavljalo teret ali je rekao da se borio za istinu.

"Znam da nijesam svima po volji i da i danas ima takvih. S time moramo živjeti i nastaviti dalje jer nas ima premalo, nijesmo dovoljno uspješni i ne rastemo dovoljno brzo da bismo se dijelili", rekao je novoizabrani predsjednik Hrvatske.

Naveo je da od njega neće čuti sladunjave priče o zajedništvu, ali da će se truditi da nikoga bez potrebe ili namjerno ne povrijedi. Ističe da je vrijeme za dijalog.

"Onakav kakav sam bio u kampanji biću i kao predsjednik. Govoriću, pitaću, tražiću, sugerisaću i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali", poručio je Milanović uz ocjenu da je to veliko obećanje.

Kaže i da će sarađivati sa svakim ko bude u izvršnoj vlasti i da zna što predsjednik može a što ne može.

"Neće biti spletki, tajnih dilova i poslova, za mene će sve stranke biti na istoj zakonskoj razini, jer mi smo višestranačka parlamentarna demokratija", rekao je Milanović.

Naveo je i da je njegova snaga u ustavu i da će mu to biti vodilja.

Portal Analitika