Politika

Apel crnogorskim građanima uoči osvita pravoslavnog Božića

S velikom interesovanjem i ne manjom brigom ovih dana pratim, kao i ranije decenijama, dešavanja u svojoj domovini Crnoj Gori. Premda se u potonje tri decenije Damoklov mač stalno nadvijao nad Crnom Gorom prijeteći da ugrozi njezinu stabilnost i građanski mir, čini se da je atmosfera koja se stvara danas u i oko Crne Gore takva da svakoga dobrohotnoga čovjeka ćera na duboku śetu, emocionalnu zebnju i ljudsku zabrinutost.
Apel crnogorskim građanima uoči osvita pravoslavnog Božića
Akademik Milorad NIKČEVIĆ
Akademik Milorad NIKČEVIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Nas koji smo pošast rata ośetili ne tako davno, od 1991. pa nadalje, na svojoj koži u Republici Hrvatskoj, moraju uznemiriti isti oni suludi vapaji, razulareni pokliči i prijetnje koje su prethodile krvavome raspadu Jugoslavije. Po istoj matrici i danas se lamentira nad navodnom ugroženošću jednoga te istoga naroda – Srba, po istome scenariju priziva se „događanje naroda“, zvecka se oružjem, blokiraju saobraćajnice, vodi se bjesomučna medijska kampanja i plasiraju se laži i denuncijacije protiv male Crne Gore, kako iz Srbije, tako i od strane medija i političkih snaga koje kontroliše ruski i srpski faktor u Crnoj Gori.

Ranjena crnogorska zastava sa zgrade ambasade Crne Gore u Beogradu priziva mučne asocijacije i śećanja na paljenje nekih drugih zastava u sami osvit rata 1991. godine.

U cijeloj toj medijskoj i političkoj halabuci kao da se zaboravljaju povodi za ovu najnoviju akciju protiv države Crne Gore i njene nezavisnosti.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, vidno je to danas i iz izjava predvodnika najretrogradnijih snaga u Crnoj Gori, prvostepeno osuđenih za pokušaj organizovanja terorizma, nije povod za sve ovo što se dešava. Jer u tome zakonu nema ničeg diskriminatorskog i spornog. Usklađen s preporukama Venecijanske komisije taj je zakon koncipiran s namjerom da pitanje slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori pravno reguliše u duhu prakse evropske pravne tradicije.

Optužbe da taj zakon treba nekome nešto da otme notorne su neistine plasirane od onih koji su navikli na monopol i status izvan sistema kojim sebi priskrbljuju enormna materijalna bogatstva. Niko, dakle, neće nikome uzeti nešto što mu pripada, ali će svako morati da dokaže, u redovnoj sudskoj proceduri, pravni osnov vlasništva nad određenom imovinom. Kako je to univerzalni pravni osnov koji svuđe u razvijenome svijetu važi i za pojedince i za ustanove, sasvim je izvjesno da te norme ne mogu i ne smiju biti predmet spora. Predmet je spora, jasno je to, nešto sasvim drugo.

Uskoro će se navršiti četrnaest godina odkako je Crna Gora na referendumu izglasala nezavisnost i obnovila državnost. S tim se povijesnim postignućima ne mire centri moći iz neposrednoga suśedstva, ali i iz dalekoga Kremlja. Najnovije optužbe najviših političkih adresa Srbije da se u Crnoj Gori otimaju srpske svetinje i srpska imovina, pokazuju što je tu u stvari. Crna Gora je za njih i dalje srpska prćija, a ništa u njoj, liše imena, nije crnogorsko!? Kao i u jesen 2016. godine cilj je isti – poništiti istorijske odluke o crnogorskoj nezavisnosti i Crnu Goru vratiti u okrilje srpskih i ruskih političkih, strateških i kulturnih interesa!

No, na svu sreću, nije ovo 1991. godina niti više postoji tzv. Jugoslovenska narodna armija, instrument u rukama srpske ratne politike, koji je uzrokovao razur bivše Jugoslavije i na stotine hiljada mrtvih, proćeranih i raspršenih porodica i ogromnu materijalnu štetu (…).

Umjesto sedmih bataljona i kasarni danas na propagandnome radu u Crnoj Gori radi dogmatski i retrogradni kler Srpske pravoslavne (čitaj – svetosavske!) crkve i njeni velikodostojnici koji sebe izdižu na tron besmrtnog božanstva. Fingiranje nekakvoga sukoba između njih i glumljenje pacifičkoga stava, mogu samo zavarati lakovjerne i neuke narode. Njihova je pogubna misija nestanak Crne Gore, pa su pozivi na mirni otpor samo javni alibi za tajne planove destabilizacije crnogorskoga multikulturalnog, multikonfesionalnog i multietničkog društva! Ko ne vidi da iz njihovih crkava i s njihovih molebana izlaze oni što su ovih dana blokirali ceste po Crnoj Gori i oni što prijete ratom, ili je slijep ili nedobronamjeran. Država je danas više nego ikad u potonje tri decenije pred izazovom da spriječi destruktivne planove i građanima Crne Gore omogući mir, spokoj i stabilnost!

Apelujem stoga glasom čovjeka koji je doživio ratnu kataklizmu, na sve u Crnoj Gori da ove praznične dane provedete onako kako to pristoji civilizovanim narodima, sa svojim familijama i prijateljima, u miru i ljubavi, lišeni mržnje prema svojoj zemlji i svojem narodu i svim drugim manjinskim narodima.

Ne dozvolite da vam tuđi politički interesi i zloslutne beśede lažnih fariseja pomute razum i izazovu bijes prema najbližima jer od svojih suśeda i rođaka, ma kako se zvali, i ma đe bili, ma koju vjeru ispovijedali i ma kako se nacionalno identifikovali, bližih nemate. A nemate ni rezervnu domovinu do jednu jedinu, vašu i moju, Crnu Goru. Ujedinite se u miru i namjeri da je učinite još boljom i prosperitetnijom umjesto da po ulicama i trgovima prizivate aveti razdora, njen razur i ratni sunovrat! Srećan Božić i da ga u miru, bratskoj ljubavi i slozi proslavite.
Da je vječna Crna Gora!

Portal Analitika